Čuvena organizacija Reporteri bez granica: ‘Pozivamo sud da odbaci tužbe suca Vrbana protiv Telegrama’

Objavljeno: 25.05.2022.

Ovim se tužbama, ističu, pokušavaju ušutkati Telegramovi novinari i urednici.

Foto: telegram.hr Foto: telegram.hr

Reporteri bez granica (RSF), poznata međunarodna organizacija koja promiče slobodu tiska i prava novinara te se bori protiv cenzure, pozvala je Sud u Zagrebu da odbaci tužbe suca Zvonka Vrbana protiv Telegrama te novinara Drage Hedla i glavne urednice Jelene Pavić Valentić.

Vrban tuži Telegram za ukupno 100.000 eura zbog niza tekstova Drage Hedla o njegovoj imovini, a Reporteri bez granica ističu kako je riječ o “tužbama za ušutkavanje”.

Čuvena organizacija, koja redovito objavljuje izvješća o stanju medijskih sloboda diljem svijeta, o slučaju suca Vrbana se oglasila jer se danas, točno u podne, trebalo održati ročište za glavnu raspravu o Vrbanovim tužbama na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu. Međutim, ročište je zbog spriječenosti sutkinje odgođeno do 1. rujna.

Vrbanove tužbe problematizirala i Platforma Vijeća Europe

Ranije se zbog Vrbanovih tužbi protiv Telegrama oglasila i platforma Vijeća Europe koja se bavi promicanjem zaštite novinarstva i sigurnosti novinara. Ovaj slučaj su istaknuli kao primjer kršenja slobode medija u Hrvatskoj. “Tekstovi su rezultat nekoliko mjeseci novinarskog istraživanja. Sve u njima poduprto je dokumentima i ugovorima, a suca Vrbana smo pokušali kontaktirati desetak puta, ali nikada nam nije htio dati svoju stranu priče”, prenijela je tada Platforma izjavu Jelene Pavić Valentić od koje Vrban osobno potražuje 150.000 kuna.

Platforma je ovaj slučaj označila razinom dva, koja pokriva ozbiljne prijetnje medijskoj slobodi, uključujući prijetnje javnih osoba, fizičko ugrožavanje novinara i, između ostalog, “zlonamjerno ili nesrazmjerno korištenje zakona”.

Na problematičnost tužbi protiv medija u nedavnom dopisu upozorio je i predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić. “Svaka tužba koju sudac podnese protiv medija nije samo njegova osobna stvar jer je povod tome uvijek djelovanje suca u službenom svojstvu, a ono se uvijek tiče i suda”, konstatirao je Dobronić te upozorio: “Suci moraju biti svjesni da se situacija u kojoj je jedan od njih tužitelj, a drugi usvaja tužbu u javnosti prikazuje kao svojevrsna osveta sudaca, te izraz njihove kolegijalnosti, usluge ili nezamjeranja.”

RSF posebno istaknuo problem klevete i SLAPP tužbi u RH

Reporteri bez granica početkom svibnja su objavili izvješće o medijskim slobodama za 2022. te su Hrvatsku smjestili na 48. mjestu od 180 zemalja obuhvaćenim godišnjim Svjetskim indeksom. To je napredak u odnosu na lani kada je Hrvatska bila na 56. mjestu. RSF je tada istaknuo kako Vlada ne uspijeva zaštititi novinare od pravnih pokušaja da ih se ušutka, kao i od organiziranog kriminala, a i samu su Vladu uvrstili kao prijetnju slobodi tiska.

Između ostalog posebno su istaknuli problem klevete, navodeći kako se na to kazneno djelo “političari i gospodarstvenici redovito pozivaju kako bi obeshrabrili novinare od propitkivanja njihova rada”. “Još ozbiljnije, komentari koji se smatraju ‘ponižavajućima’ kriminaliziraju se. SLAPP tužbe i dalje su pošast, s gotovo tisuću sudskih postupaka protiv novinara ili medijskih organizacija”, ocijenio je RSF.

 
Organizacija Reporteri bez granica osnovana je 1985. godine. Sjedište im je u Parizu, a imaju i 13 regionalnih ureda te djeluju u više od 130 zemalja svijeta.

Preneto sa portala telegram.hr

Autor: Milan Pavićić