Novinarke protiv nasilja osuđuju pretnje koleginicama

Objavljeno: 27.05.2022.

Grupa od preko 80 novinarki i urednica iz svih delova Srbije oštro reaguje na pretnje i pritiske kojima su u poslednjih nekoliko dana izložene koleginice Brankica Stanković (Insajder TV) i Katarina Radovanović (Televizija Mix).

Beograd, 27. maj – Grupa “Novinarke protiv nasilja prema ženama” insistira na hitnoj reakciji policije i tužilaštva zbog uvredljivog skandiranja navijača na račun naše koleginice Brankice Stanković. Podsećamo, u nedelju, 22. maja, na košarkaškoj utakmici Partizan-Budućnost, sa tribina su se čule gotovo identične uvrede na račun glavne i odgovorne urednice Insajder TV kao 2009. godine.

U decembru 2009. Brankici Stanković, zbog pretnji huligana, dodeljena je policijska zaštita, pod kojom je živela narednih šest godina. Ipak, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je 2010. optužnicu protiv vođa navijača. Sada se te pretnje ponavljaju. 

“Novinarke protiv nasilja” pozivaju i čelnike ABA lige, u okviru koje je igrana utakmica, i upravu Partizana, sa čijih se tribina čulo skandiranje, da urade sve što je u njihovoj nadležnosti i da preuzmu odgovornost za ono što se dogodilo na utakmici Partizan-Budućnost.

Takođe, grupa ‘’Novinarke protiv nasilja prema ženama’’ oštro osuđuje pritiske kojima je izložena naša koleginica Katarina Radovanović, novinarka kraljevačke Televizije Mix.

Naime, na nju je telefonskim putem vršen pritisak da ne emituje intervju koji je prethodno snimila sa jednim od odbornika Skupštine grada Kraljeva. Tom prilikom je sugerisano da ukoliko emituje pomenuti prilog Televizija Mix neće dobiti sredstva iz lokalnog budžeta namenjenog medijima.

Osim što je reč o direktnom kršenju medijskih sloboda, ovo je i vid zastrašivanja i pritisaka kojima su novinarke, posebno one na lokalu, često izložene.

S tim u vezi podsećamo na istraživanje PU ‘’Lokal pres’’ koje je pokazalo da čak 88% žena zaposlenih u lokalnim medijima svakodnevno oseća stres i anksioznost zbog posla kojim se bavi, a čak 25% njih je prijavilo da su zbog njihovog rada njima bliske osobe bile izložene fizičkom i/ili online nasilju.

Grupa podseća i na činjenicu da dugotrajna izloženost pretnjama, kao i život pod policijskom zaštitom, ostavljaju dugotrajne posledice po novinarke i novinare, a da je činjenica da novinarke trpe drugačije i teže posledice dobro istražena i naučno potkovana.