Napad na predsednicu Evropske federacije novinara Maju Sever

Objavljeno: 03.08.2022.

Na samom početku mandata Maja Sever, predsednica Evropske federacije novinara, u prvi plan je istakla bezbednost novinara i borbu protiv cenzure/autocenzure, kao i protiv političkih i ekonomskih pritisaka.

Maja Sever (foto: Branko Radovanović/CC BY-SA 4.0/Wikimedia Commons) Maja Sever (foto: Branko Radovanović/CC BY-SA 4.0/Wikimedia Commons)

Piše: Veran Matić

„Zaštita novinarstva kao javnog dobra“ poruka je kojom ona pokušava da objedini zajedničke napore novinarskih udruženja širom Evrope. U borbi kojom se može ojačati i unaprediti zaštita nezavisnosti profesije u srpskom novinarstvu, Sever ističe da je ovdašnje stanje u medijima „dosta dramatično“ što nije sporno po više osnova - od zaštite novinara do unapređenja uslova njihovog rada. 

Maja Sever počinje svoj mandat u promenjenim okolnostima u sferi novinarstva uzrokovanim pandemijom koronavirusa, ratom, digitalizacijom, ogoljenom propagandom, poplavom lažnih vesti i dezinformacija. Pomaže što je na neki način „domaća“ u regionu, jer je po više osnova upoznata kakvo je realno stanje stvari na terenu. Kao novinarka emisije „Nedeljom u dva“ i kao aktivistkinja, u bliskom je kontaktu sa predstavnicima nevladinog sektora. Zato i svuda rastu očekivanja nakon njenog izbora… 

Tokom Majinog mandata očekuju se promene u informativnom programu hrvatskog javnog medijskog servisa, koji je njena matična kuća. Očekuju se promene u regionu, širom Evrope, ali i u Briselu. Ambicije i očekivanja su veliki i za njih je potrebna podrška po različitim osnovama i na različitim nivoima. Mnogo se očekuje od Evropskog zakona o slobodi medija koji bi trebalo da postane najbitniji instrument za rešavanje brojnih pitanja unutar Evropske unije. Dobro je što je sedište Evropske federacije novinara u Briselu gde će se donostiti neke od ključnih odluka za budućnost evropskog novinarstva i njegovu odbranu od pošasti SLAPP tužbi. 

Zato je važno da je Savet Evrope nedavno usvojio zaključke o zaštiti i bezbednosti novinara i medijskih profesionalaca. U kontekstu rastućih pretnji novinarima i sve brojnijih prepreka za slobodu izražavanja i slobodu informisanja, važan je svaki gest koji ohrabruje i podržava istraživačko novinarstvo i rast profesionalizma u medijima. Isticanje u prvi plan ovih vrednosnih postulata važna je poruka koju ne može zaobići nijedna država u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Jedino takav pristup može usporiti pad medijskih sloboda i uvećati sigurnosti novinara ne samo u Evropi, već i širom sveta. U protivnom, sistemom spojenih sudova negativno će se reflektovati na dosegnuti nivo ljudskih prava, demokratije i razvoja demokratskih društava. 


Dok sam pisao dnevnik koji sam započeo navodima o fokusiranju Maje Sever na pitanje bezbednosti, i sama je napadnuta o čemu svedoči saopštenje Hrvatskog novinskog društva:

„Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozdravlja privođenje osoba povezanih s napadom na kolegicu Maju Sever, novinarku HRT-a i predsjednicu SNH-a i EFJ. Hrvatsko novinarsko društvo osuđuje ovaj napad, pruža punu podršku kolegici Sever te traži oštru reakciju hrvatskih institucija. 

Isto tako treba napomenuti kako su jučer iz policije poručili kako nije bilo elemenata za postupanja, ali očito su se predomislili nakon što je priča odjeknula u javnosti.

Napad na kolegicu dogodio se za vrijeme obavljanja novinarskog posla, što zakon tretira kao kazneno djelo prisile prema osobi koja obavlja posao od javnog interesa ili je u javnoj službi. Sever je napadnuta na otoku Tijatu, gdje je fotografirala uzurpaciju obale i pomorskog dobra. 

Preciznije, Sever je jučer u društvu sutkinje Sandre Artuković, krenula provjeriti radi li restoran "Spirito" na otoku Tijatu nakon što ga je zatvorio državni inspektorat jer nema minimalne tehničke uvjete. Tada ih je, po riječima svjedoka, napao vlasnik restorana koji je došao do broda u kojem se novinarka nalazila te joj uzeo mobitel i bacio ga.„Čovjek je vikao i bio je neugodan. Ušao je u naš brod i uzeo nam je mobitel. Naredio mi je da obrišem slike“, izjavila je novinarima kolegica Sever nakon napada. 

HND traži nedvosmislenu i oštru reakciju hrvatskih institucija s obzirom na to da je naša kolegica fizički i verbalno napadnuta samo zato što je pokušala izvijestili o nasilju koje se provodi nad prirodom i kršenju zakona RH. Kolegica Sever ujedno je predsjednica Sindikata novinara Hrvatske i prva žena na čelu EFJ, stoga tražimo od Vlade RH, u čije je ime resorna ministrica Nina Obuljen Koržinek čestitala Sever na izboru za predsjednicu EFJ-a, jasnu i nedvosmislenu osudu napada. Šutnja institucija pokazala se kao pogonsko gorivo za razne prijestupnike koji napadaju verbalno i fizičke naše kolegice i kolege, zbog i za vrijeme obavljanja novinarskog posla. 

Za Izvršni odbor HND-a

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a"