„Gubi se odavde da te više ne vidimo“: Policija zaustavila i maltretirala novinara FoNeta Davora Lukača

Objavljeno: 18.09.2022.

Pripadnici Policijske brigade Beograda večeras su, bez ikakvog obrazloženja, zaustavili i maltretirali novinara FoNeta Davora Lukača, iako im se uredno predstavio, samo zato što je na javnom mestu, ispred zgrade u kojoj je kabinet predsednika Srbije Aleksandra Vučića, posmatrao kako privode i pretresaju maloletnike.

Tridesetak pripadnika policijske brigade, pored desetak „marica“ sa upaljenim rotacijama, nasumično je zaustavljalo prolaznike, koje je legitimisalo i pretresalo, da bi istovremeno priveli desetak maloletnika, u trenutku kada je naišao novinar FoNeta.

Dok je stajao desetak metara sa strane, novinaru FoNeta je prišao policajac, bez službene značke, i naredio mu da ode sa lica mesta.

Uprkos tome što se predstavio i pokazao novinarsku legitimaciju, policajac mu je poručio da se „gubi“, da bi mu drugi policajac tražio da skine kabanicu, torbicu i izvadi sve iz džepova.

Kad je novinar FoNeta sve to uradio, tražio da mu se legitimišu i kažu razlog za zaustavljanje i pretres, što je u skladu sa članovima 66. i 67. Zakona o policiji, dobio je odgovor da ih „zabole za zakon“.

Onda im je prišao jedan od kolega i rekao da „puste čoveka“, što su oni i učinili, uz poruku: „Gubi se odavde da te više ne vidimo“.

FoNet je o incidentu obavestio Biro MUP za medije i komunikacije, ali nije dobio povratnu informaciju o tome da li će i šta biti preduzeto.

Tekst prenet sa portala dnevnog lista Danas.

Primer obrasca

Krivična prijava - obrazac Privatna tužba - obrazac Tužba - obrazac