Ekskluzivno: ComNet viber grupa za širenje govora mržnje

Objavljeno: 28.12.2022.

Razgovor unutar zatvorene “ComNet”-ove vajber grupe: kako „kriminalni i pokvareni gen” oca utiče na potomke? Razmenjene poruke nedvosmisleno svedoče da Vladan Stefanović određuje šta mediji u Bačkoj i Banatu moraju da objave, čak i kada su po sredi najgrublje uvrede zasnovane na genetskom poreklu i političkoj pripadnosti.

Piše: Branko M. Žujović

Subota, 24. decembar 2022. godine, 21 čas i 10 minuta.

U zatvorenu vajber grupu „Vojvođanska CN TV mreža” stiže obaveštenje Vladana Stefanovića, vlasnika Televizije Subotica i osnivača medijskog udruženja „ComNet”, da mediji, čiji predstavnici čine pomenutu grupu, njih 37 na broju, objave tvit osobe koja je predstavljena kao „Čarna”.

Od Stefanovića, u pomenuto vreme, u grupu stiže link ka unapred pripremljenom tekstu objavljenom na adresi: https://vojvodinauzivo.rs/ponosni-tata-a-sin-kriminalac

Ispod linka je Stefanovićeva napomena, odaslata u 21 sat i 11 minuta: „Pošaljite mi linkove obavezno”.

Prva se odaziva Vesna Babić sa Televizije Subotica koja tekst „Ponosni tata, a sin kriminalac” sa sajta Vojvodinauzivo.rs prenosi u 21 sat i 23 minuta.

Slede: Aleksandar Semakin (TV Bačka iz Vrbasa) koji tekst prenosi u 21 čas i 40 minuta, Danilo (TV Novi Bečej) u 21 sat i 45 minuta i Dragana Došen (BAP TV) u 23 sata i 2 minuta.

Andrea Tot sa TV Kikinda Stefanovića sutradan, dakle 25. decembra, u 9 sati i 1 minut obaveštava da je pomenuti tekst objavila, dok Zorana sa TV Bečej to čini u 9 časova i 19 minuta. Potom, isto to, u 12 sati i 5 minuta, čini J. E. iz Kule (q-media.rs).

U tekstu koji je Stefanović prosledio svojim kolegama, „Čarna” nas podučava da je genetika nauka koja proučava gene, naslednost i varijaciju između organizama, a u isto vreme, kako je navedeno, može da predvidi kako fizički izgled tako i ponašanje organizma.

Sve to bilo bi zrnce u moru izliva sličnih ispraznih „ekspertskih” tumačenja po medijima, da ova objava, u stvari, nema dubok politički i, pokazaće se, etički koren.

U njoj je doslovno navedeno:

„Slučaj Bore Novakovića je školski primer kako kriminalni i pokvareni gen oca utiče na potomke, u ovom slučaju na sina.

Porodica u kojoj tata-sociolog laže da je diplomirani sociolog, a završio je marksizam, nije na zdravim osnovama. Porodica u kojoj tata-poslanik glasa u Beogradu, a fizički se nalazi u Solunu, takođe ima problem da objasni svojim najmlađim članovima kako ostale tate nisu super heroji sa super moćima.

Porodica u kojoj tata-direktor oštećuje budžet grada za 1,3 miliona evra za tri godine, a za to namesti robiju svojim kolegama, takođe ima problem da objasni svojoj deci da ipak nije tata ukrao.

Ali kako tata da objasni sinu odakle novac, a devet godina se nije pojavio na poslu?

Porodica sa ovakvim anomalijama i tatom kriminalcem, u većini slučajeva ne može da ima sina naučnika, već samo sina prestupnika i kriminalca. To je statistika i jednostavno pravilo”, navedeno je u tekstu.

Neko, razume se, može da podržava ili ne podržava politiku Bore Novakovića, ali niko, sasvim sigurno, ne može da o njemu govori na predočeni način, a novinari pogotovo ne bi smeli po komandi i, pritom, bez ikakve provere da prenose ovakve profesionalne splačine poput najbednijih propagandista.

Potom, nastupa 26. decembar, 13 časova i 50 minuta: Stefanović u pomenutu vajber grupu šalje novi link: https://24sedam.rs/politika/vesti/186194/kpn-dodelio-godisnje-nagrade-srbi-na-barikadama-najvece-patriote-rada-trajkovic-najveci-srbomrzac-fotovideo/vest

U 13 sati i 51 minut, stiže Stefanovićeva napomena: „Trebaju mi linkovi”.

Ovoga puta, najbrža je Andrea Tot (TV Kikinda). Ona je tekst u kojem je Rada Trajković označena kao najveći srbomrzac prenela u 13 časova i 55 minuta.

Slede: Vesna Babić sa TV Subotica u 13 časova i 56 minuta, Aleksandar Semakin sa Televizije Bačka iz Vrbasa u 13 časova i 57 minuta...

Ovi primeri iz zatvorene vajber grupe „Vojvođanska CN TV mreža”, pored ostalih primera kao što su Stefanovićeva obaveštenja o emisijama koje tek treba da budu prikazane, svedoče da Vladan Stefanović poseduje moć da redakcijama u Kikindi, Kuli, Vrbasu, Subotici i drugim gradovima, naloži šta moraju da objave, čak i kada su posredi najdirektnije uvrede, kao što je „kriminalno genetsko poreklo” Bore Novakovića.

Koleginice iz Novog Sada koje su mi prosledile prepisku i u Novom Sadu omogućile uvid u sam razgovor, tvrde da je Stefanović poslednjih dana iz nekog razloga, kako one kažu, živnuo i da ponovo pokušava da se nametne, nakon što se saznalo da Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva iz Novog sada istražuje navode iz mog serijala „Milioneri iz konkursnog blata”.

– Mi ne moramo da podržavamo Boru Novakovića. Štaviše, mi o njemu ne mislimo politički ništa dobro. Smatramo da je Novaković bio loš gradonačelnik i da su sumnje da je bio korumpiran u najmanju ruku veoma verovatne. Ali, uprkos ličnim političkim uverenjima, ne smatramo da je političku borbu protiv Novakovića potrebno voditi tako što se zadire u njegovu porodicu i njegovog genetsko poreklo, pritom u jednom vulgarnom i prostačkom kontekstu. Isto važi za Radu Trajković. Kada nam Stefanović pošalje ovakve „vesti”, u kojima se, povrh svega, navodi da je Trajkovićka srbomrzac jer je u Kurtijevoj vladi, znači li to i da je naše državno rukovodstvo srbomrzačko, jer su predstavnici Srpske liste, koju svi podržavamo, takođe bili deo Kurtijeve vlade? – pitaju koleginice iz Novog Sada koje su se u tom gradu sa mnom nakratko videle u dva navrata, sinoć i danas.

Ukoliko je tvit osobe potpisane kao „Čarna” dovoljan izvor za medijsku tvrdnju da je gen Bore Novakovića „kriminalan i pokvaren”, mi nismo daleko od toga da nekome, sutra, na pamet padne ideja da „kriminalne i pokvarene” gene iskoreni.

Moje sagovornice ne misle da smo došli dotle, ali tvrde nešto drugo:

– Stefanoviću je sada veoma stalo da pokaže da bez njega nema lokalnog informisanja u Bačkoj i Banatu, da je neophodan. Zato je ponovo osnovao vajber grupu. Zato ponovo izdaje naređenja. Otuda to njegovo insistiranje da on bude obavešten kada je objavljeno ono što šalje nama i našim urednicima – kažu koleginice.

Vladan Stefanović, čije se ime dovodi u vezu sa zloupotrebama u oblasti projektnog sufinansiranja medija, kao i svaki put do sada, nije želeo da odgovori na moja pitanja.