124 novinara u Europi dočekalo je Novu godinu u zatvoru

Objavljeno: 09.01.2023.

Foto: M Shiva na Unsplash-u Foto: M Shiva na Unsplash-u

Doček Nove godine uvek je težak trenutak za novinarske organizacije i Europsku federaciju novinara. Kako slaviti kada znamo da je 2022. u Europi, uglavnom u Ukrajini, ubijeno 13 novinara? Kako slaviti kada znamo da će 124 novinara u Europi dočekati Novu godinu u zatvoru? Europska federacija novinara ima samo jednu želju za iduću godinu: da ovih 124 kolega izađu na slobodu. Neka nijedan drugi novinar ne bude ubijen ili zatvoren samo zato što je radio svoj posao 2023. Na ovaj poseban dan, EFJ se prisjeća 13 novinara ubijenih u Ukrajini i Turskoj 2022. i novinara trenutno zatvorenih u Turskoj (52), Bjelorusiji (33), Rusiji (19), Ukrajini (13), Azerbajdžanu (4), Gruziji (1), Poljskoj (1) i Ujedinjenom Kraljevstvu (1). EFJ i njegove podružnice još jednom pozivaju nacionalne vlade da poduzmu potrebne mjere kako bi zajamčile slobodu tiska u Europi i osigurale sigurnost novinara. Pravni standardi postoje, kao i dobre prakse. Ali vrlo malo država ih provodi. Osobito pozivamo države članice Vijeća Europe da bez odgode provedu Preporuku Odbora ministara 2016/4 o zaštiti novinarstva i sigurnosti novinara. Usvajanje nacionalnih planova koji se odnose na ovu Preporuku sada je prioritet.

Također pozivamo vlade država članica Europske unije i medijske izdavače tih zemalja da ne sprječavaju donošenje Europskog zakona o slobodi medija. Bilo bi kriminalno blokirati ovaj tekst. Naprotiv, njegove odredbe o borbi protiv medijske koncentracije, transparentnosti vlasništva nad medijima i neovisnosti javnih regulatora moraju se ojačati.

Podsjećamo da su EFJ i njegove ukrajinske podružnice vrlo su zabrinuti zbog usvajanja novog ukrajinskog Zakona o medijima. Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky potpisao je u četvrtak zakon kojim se proširuju regulatorne ovlasti vlade nad medijima. EFJ smatra da je usvojeni zakon i dalje u suprotnosti s europskim standardima slobode medija jer se ne može zajamčiti neovisnost državnog regulatora medija čije članove imenuju predsjednik i parlament. Glavni tajnik EFJ-a, Ricardo Gutiérrez, izjavio je u New York Timesu 30. prosinca da će “Ukrajina pokazati svoju europsku predanost promicanjem slobodnih i neovisnih medija, a ne uspostavom državne kontrole informacija”.

Tekst prenet sa portala Sindikata novinara Hrvatske.