Predrag Milovanović ostaje tužilac u slučaju paljenja kuće Milana Jovanovića, priznanje optuženih i dalje među dokazima

Objavljeno: 17.01.2023.

Sudija Luka Pantelić je današnje ročište, u ponovljenom postupku protiv optuženih za paljenje kuće Milana Jovanovića, iskoristio da raščisti spisak dokaza na osnovu kojih će suditi. Prihvatio je sve predloge tužioca Predraga Milovanovića i odbacio čitav niz svedoka i predloga za izvođenje novih dokaza na kojima su advokati odbrane insistirali, a koji bi sudski proces produžili unedogled. Naredno ročište zakazano je za 30. januar

Spaljena kuća novinara Milana Jovanovića (foto: Perica Gunjić, Cenzolovka) Spaljena kuća novinara Milana Jovanovića (foto: Perica Gunjić, Cenzolovka)

Na suđenje bivšem predsedniku Opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću i ostalima optuženima za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, danas smo ušli sa jednom ne baš dobrom i jednom dobrom vešću. Na suđenje nije došao Milan Jovanović jer je teško bolestan od upale pluća, koja su mu najviše i stradala tokom požara u decembru 2018. godine, kada je na njegovu i kuću Jele Deljanin bačen „Molotovljev koktel“. Teško je iz pamćenja izbrisati njegovo upozorenje da živ pravdu neće dočekati.

Dobra vest je da optužnicu nastavlja da zastupa Predrag Milovanović, u koga zainteresovana javnost i ima najviše poverenja, iako su advokati optuženih na prošlom ročištu zahtevali njegovo izuzeće zbog navodne pristrasnosti. Drugo osnovno javno tužilaštvo je, između dva ročišta, odbilo da promeni tužioca.

Dokazi o podstrekavanju na zločin ostaju u predmetu

Priznanja dvojice optuženih da su, po nalogu Dragoljuba Simonovića, učestvovali u organizovanju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, neće biti izdvojena kao što to odbrana uporno traži. Priznanja drugooptuženog Vladimira Mihailovića i trećeoptuženog Igora Novakovića data su tokom istražnog postupka, a tokom suđenja su ih se optuženi odrekli, rekavši da su iznuđena na nezakonit način. To su, inače, ključni dokazi i u ponovljenom sudskom postupku i sudska odluka da ih zadrži je od izuzetne važnosti za dostizanje pravde.

Sudija Luka Pantelić je današnje ročište iskoristio da raščisti spisak dokaza na osnovu kojih će suditi. Prihvatio je sve predloge tužioca Predraga Milovanovića i odbacio čitav niz svedoka i predloga za izvođenje novih dokaza na kojima su advokati odbrane insistirali, a koji bi sudski proces produžili undeogled. Ovim je strategija odugovlačenja, razvlačenja i razvodnjavanja, zahvaljujući kojoj odbrana uspeva da već četiri godine odloži pravdu u slučaju teškog napada na novinara, dobrim delom danas onemogućena.

Sudija Pantelić nije prihvatio zahteve odbrane da se odbace dosadašnji izveštaji sudskih veštaka i stručnih saradnika, koji se tiču procene uništenja kuće i pokretne imovine i ličnih stvari u požaru, kao i da se svi veštaci, uključujući i vatrogasca ponovo ispitaju.

Svedočenja veštaka su, da podsetimo, tokom prvog prvostepenog suđenja oduzela najviše vremena i poslužila su za vređanje, omalovažavanje i maltretiranje Milana Jovanovića i njegove supruge Jele Deljanin. Odbrana je osporavala da su uništene mnoge stvari koje su Milan i Jela naveli. Najčuveniji je primer nagorelog kreveta, čije su jadne fotografije dobro poznate javnosti, a za koji optuženi Dragoljub Simonović tvrdi da ne predstavlja imovinu koju treba nadoknaditi, jer je navodno prodat. Simonović stalno nudi i svedoke koji su navodno „otkupili“ uništeni krevet.

U antologiju beščašća ušli su i zapamćeni predlozi odbrane da se procena vrednosti uništenih stvari radi na osnovu cena sa buvljaka. Optuženi Simonović je danas na suđenju na to samoinicijatvno sve prisutne podsetio:

„Veštaci su sami na prethodnom suđenju priznali da su sastavili spisak želja, a ne stvari koje su uništene i uparili ga sa spiskom nerealnih cena. Jedan deo tih stvari je prodat. Imamo svedoke, a neke stvari su bačene da bi ih neko platio. Treba doći do prave istine šta je stvarna šteta. Šteta iz predmeta je apstraktna, veštački nameštena u cilju samog dela. Tvrdim da je ono što imate u predmetu apsolutno montirano“, rekao je danas Simonović.

Na ovu primedbu je sudija Pantelić odgovorio konstatacijom da su „dokazi pribavljeni u skladu sa zakonom“.

Nastavljaju se napadi na tužioca Milovanovića

Odbrana tvrdi da su veštačenja obavljena bez njihovog prisustva, na koje po zakonu imaju pravo. Tvrde čak i da je to zasluga tužioca koji je time hteo da ih onemogući da prisustvuju veštačenjima sudskih eksperata.

„Novaković je bio izopšten iz svih veštačenja. Tužilac je namignuo da odbrana bude izuzeta. Mi smo sklonjeni zbog namere tužilaštva da se odbrana ne obaveštava o veštačenju“, rekao je advokat Goran Pejić koji zastupa trećeoptuženog Novakovića.

Advokati odbrane zahtevali su od sudije da obrazloži svoju odluku da odbaci ceo spisak predloženih svedoka i novo izvođenje raznoraznih dokaza. Međutim, sudija Pantelić ih je podsetio da ova faza postupka ne služi tome i da će „detaljno obrazloženje dobiti u presudi“. Svi predlozi odbrane da se sasluša čitav niz svedoka odbačeni su uz jedini komentar sudije Pantelića da su „suvišni“. Na spisku danas odbijenih svedoka odbrane našli su se, između ostalog, i bivša državna sekretarka u MUP-u Dijana Hrkalović i sam tužilac u predmetu Predrag Milovanović.

Sudija je prihvatanjem već postojećih dokaza, svedočenja i veštačenja, odbio i izvođenje novih veštačenja stručnjaka građevinske, elektro, proceniteljske i aktuarske struke.

Odbrana je imala primedbe i na predlog tužioca da se kao dokazi uzmu u obzir svedočenje iz istrage direktnog izvršioca kriminalnog dela Aleksandra Marinkovića (još uvek je u bekstvu), kao i zapisnik o saslušanju pevačice Bojane Šijački sa kojom je tužilaštvo sklopilo nagodbu o priznanju krivice. Šijački je te kobne noći vozila Marinkovića do kuće Milana Jovanovića i Jele Deljanin, to je priznala, platila dogovorenu neveliku kaznu i „odslužila“ kućni pritvor. Advokati odbrane tvrde da je ovaj dokaz nezakonit jer je, po tvrđenju advokatice Aleksandre Zlatić, priznanje Šijački dato u cilju njenog sporazuma sa tužiocem. Po primedbi advokata Nikole Mihajlovića, dokaz je nezakonit jer je Šijački postigla sporazum za lakše krivično delo od ovoga za koje se sudi. Sudija Pantelić je ove primedbe saslušao i odbacio.

Odbijeni su i svi zahtevi odbrane za izvođenje dokaza koji pre svega služe za diskvalifikaciju žrtve. Među takve spada i zahtev da se iz Agencije za privredne registre pribavi dokaz da portal Žig info, na kome je Milan Jovanović objavljivao istraživačke tekstove o korupciji u Opštini Grocka, nije registrovan kao medij, što po njima dokazuje već poznatu tvrdnju da Milan Jovanović „nije novinar“.

Advokati optuženih danas su se u više navrata bunili da ne razumeju „kuda ide“ ovaj proces i šta će se dalje raditi, pogotovo sad kad su svi njihovi predlozi odbačeni.

Današnje suđenje je, uz četrdesetominutnu pauzu, trajalo kraće od dva sata. Nastavlja se 30. januara u devet sati, a sudija Pantelić je najavio da će prvo odbrana dobiti reč da se izjasni o svim dokazima koje je sud prihvatio.

„Dozvoliću vam da se pojedinačno izjasnite jer ste to tražili“, zaključio je današnje ročište sudija Pantelić.

Tekst prenet sa portala Cenzolovka.

Autorka: Tamara Spaić