Matić: Sudsko veće ima dovoljno činjenica da potvrdi presudu Kantaru i pomagačima, sve ostalo pokušaj smutnje odbrane

Objavljeno: 25.01.2023.

Današnje ročište po žalbi odbrane Dejana Nikolića i drugih osuđenih Prvostepenog suda u Vranju nije donelo mnogo novog, rekao je za Regionalnu informativnu agenciju JUGpress ćlan Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić.

Veran Matić u Vranju (foto: JugPress) Veran Matić u Vranju (foto: JugPress)

Matić je dodao da nisu čitane žalbe tako da prisutni članovi Stalne radne grupe i novinari nisu mogli da saznaju detaljnije osnove, osim pozivanja na određene članove zakona koji predstavljaju osnovu u ovim žalbama.

“Odbrana je tražila ukidanje presuda i ponovno vraćanje na suđenje, na Sudskom veću je da sada donese odluku u odnosu na takve zahteve. Jedino što smo dodatno mogli da čujemo je da je jedan advokat Sudskom veću predao dokument za koji nije mogao da posvedoči na koji način je odbrana došla do njega, a koji nosi identifikaciju MUP-a Vranje po kojem u tom dosijeu, navodno, Dejan Nikolić Kantar do sada ima samo jednu krivičnu presudu i ona nije za nasilničko ponašanje”, dodao je Matić.

On smatra da su "time želeli da to pobiju kao otežavajuću okolnost”.

“Tužilaštvo ima dokument iz evidencije pravosuđa sa jučerašnjim datumom u kome su ostale potpuno nepromenjene činjenice koje se nalaze i u optužnom predlogu i u prvostepenoj presudi Osnovnog suda, a to je da Dejan Nikolić Kantar ima šest presuda, od čega je nekoliko za isto krivično delo i da samim tim apsolutno stoji otežavajuća okolnost za nasilničko ponašanje zbog čega je i osuđen na 14 meseci zatvora i u ovom delu”, objasnio je Matić koji “misli” da Sudsko veće može u narednim satima da utvrdi tačnost dokumenta koji je predalo Više tužilaštvo na današnjem pretresu.

Očekuje da u narednih nekoliko dana bude doneta potvrđujuća presuda koju je izrekao Osnovni sud u Vranju koji je osudio Dejana Nikolića Kantara na 14 meseci zatvora zbog pretnji vlasnici i zaposlenoj u OK Radiju i organizaciji napada na kafić, koji je ceo poprskan farbom, a Slaviša Kocić i Bojan Tanasković su, kao saucesnici u pretnjama, osuđeni na po osam meseci zavora.

Na pitanje da li ima objašnjenja zašto se dokument koji je danas advokat Nikolića predao sudu a nosi datum 24. avgust 2022. godine pojavljuje tek sada a ne, recimo, u vreme kada je Nikoliću suđeno, Matić je rekao da “odbrana nije iznela nijedan argument niti ijednu činjenicu koja govori o tome na koji način se došlo do ovog dokumenta, ali ja verujem da je to lako utvrditi, i po Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja, od MUP-a Vranja ko je izdao ovakav dokument i da li je on uopšte izdat, kao i na osnovu kakve evidencije je izdat, ako on zaista nije od onih dokumenata koji su negde ispali iz kamiona, pa je neko našao”.

Smatra da je “neobjašnjivo, ako je tako nešto tačno, zašto to nije iskorišćeno od strane odbrane i prilikom suđenja, odnosno pre nego što je izrečena prvostepena presuda”.

“Ja mislim da je ovo još jedan od manevara odbrane da se unese određena vrsta smutnje i zbunjivanja u donošenje odluke ovog Sudskog veća. Međutim, ja verujem da ovo veće ima sasvim dovoljno činjenica, znanja i mogućnosti da utvrdi šta je ovde tačno i da donese relevantnu potvrđujuću presudu u ovom slučaju”, rekao je Matić.

On je dodao i da “nije mala stvar imati šest krivičnih presuda”, koliko ih ima Kantar.

“U ovom gradu svi znaju ko je Dejan Nikolić Kantar, na koji način funkcioniše i radi, protiv Dejana Nikolića Kantara sutra će se održati još jedan postupak ovde na Osnovnom sudu, upravo za nešto što se može nazvati nasilničkim ponašanjem prema načelniku Policijske uprave Vranje, a kroz mesec dana će se održati i suđenje za nasilničko ponašanje prema bivšoj devojci. Dakle, reč je o čoveku koji očigledno, a to smo mogli i da vidimo za vreme samog suđenja kakav ima karakter, jer je on to pokazivao svojim gestikulacijama na suđenju, kao i izrečenim novim pretnjama oštećenima u ovom slučaju Oliveri Vladković i Svetlani Ivanov”, rekao je Matić.

Dodao je i da se “pouzdano zna i za to da je Dejan Nikolić otvoreno pretio stražaru u zatvoru pritvora CZ-a, o čemu postoje dokumetni i mi očekujemo da Drugo osnovno tužilaštvo u Beogradu podigne protiv njega optužbu i za ovaj nasilni akt. Dakle, manevar odbrane ovde je nekako potez očajnika u jednoj bari prepunoj nasilja oko samog Dejana Nikolića koji je on sam proizveo”.

Viši sud u Vranju danas je zasedao povodom žalbi punomoćnika Dejana Nikolića Kantara i još dvojice a na presude koje im je izrekao Osnovni sud u Vranju.

Tekst prenet sa portala JugPress.