Jezive pretnje novinaru Peru Jovoviću: „Treba ti staviti pištolj na čelo i opaliti metak bez trunke savesti”

Objavljeno: 09.02.2023.

Pero Jovović, novinar Nove S, za Cenzolovku kaže da pretnje već dve godine prijavljuje Tužilaštvu za visokotehnološi kriminal, ali da nijedna od njih do sada nije rasvetljena

Pero Jovović (foto: Nova.rs) Pero Jovović (foto: Nova.rs)

„Treba ti staviti pištolj na čelo i opaliti metak bez trunke savesti”, poručila je novinaru portala Nova.rs Peru Jovoviću juče na Tviteru osoba koja se predstavlja kao @goran63030358.

Nakon što je novinar odgovorio da je „ovo slučaj za tužilaštvo”, @goran63030358 je odgovorio/la da sve pripadnike LGBT populacije „treba poubijati javno”.

Ovu pretnju, kao još jednu u nizu u poslednje dve godine, Jovović je prijavio Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal:

„Zvala me je jedna žena iz tužilaštva i tražila izjavu. Rekla je da se radi na prethodnim slučajevima – što znači da i dalje nema pomaka u onima iz 2021. godine.”

On za Cenzolovku kaže da ga je ova pretnja uznemirila i da se nada da će institucije raditi svoj posao, a odgovorni biti pronađeni. Ipak, navodi da mu je „neprijatno da stalno prijavljuje ovakve stvari”, a da ostaju bez epiloga i dodaje:

„U razgovoru sa ljudima iz novinarskih udruženja, shvatio sam da je prijavljivanje ipak važno – ne samo zbog mene, nego zbog svih drugih novinara i ugroženih grupa koje trpe ovakav vid nasilja i ataka na ličnost.”

„Previše lako se privikavamo na govor mržnje i pretnje, te dopuštamo da nam postanu svakodnevnica, a ne smeju biti”, zaključuje Jovović.

UNS TRAŽI OD TUŽILAŠTVA DA REAGUJE

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je pretnje koje je Pero Jovović dobio preko Tvitera. Iz UNS-a traže da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal pokrene postupak protiv ove i svih osoba koje su mu pretile prethodnih godina.

Tekst prenet sa portala Cenzolovka.

Autorka: Danica Đokić