Vranje i dalje u strahu od Kantara: Osam meseci ne ruše njegov ilegalni objekat pored OK radija

Objavljeno: 27.02.2023.

Pre godinu i po dana počeo je da se gradi nelegalan objekat za kladionicu u samom centru Vranja, tik pored OK radija i garaže koju koristi lokalna vlast. Jedno vreme je zaustavljena gradnja, ali pre osam meseci su nastavili i zazidali prozore OK radija. Do danas taj objekat nije srušen. Grad i dalje, na čelu sa lokalnim vlastima, živi u strahu od Dejana Nikolića Kantara

Zazidani i razbijeni prozori na kancelariji OK radija (foto: okradio.rs) Zazidani i razbijeni prozori na kancelariji OK radija (foto: okradio.rs)

Pre osam meseci raspisan je prvi poziv za rušenje pre godinu i po dana nelegalno sazidanog objekta odmah do prostorija Ok radija u samom centru Vranja. Da bahatost bude još veća, zazidani su i prozori kancelarije ovog medija.

Posle više raspisanih tendera i pokušaja direktne nagodbe sa firmama koje imaju opremu za rušenje, osam meseci se nijedno preduzeće iz tog grada, ni privatno ni javno, nije javilo na poziv.

Ponovo je raspisan tender na koji je, kako je Gradska uprava Vranje za Cenzolovku potvrdila, stigla jedna ponuda. Kažu da je u toku stručna procena te firme.

Sve traje od jeseni 2021, kada je lokalni biznismen Dejan Nikolić Kantar odlučio da, pored svoje kladionice, bez dozvole izgradi objekat tik pored OK radija, u čijem je vlasništvu i kafić No Comment. On se nalazi ispred prostorija radija, sa baštom pored glavne ulice u Vranju.

Firma Colosseum Gest, koja drži kladionicu pored redakcije Ok radija i kafića No Comment, tim objektom je proširila svoje prostorije. Sa tom firmom se povezuje Dejan Nikolić Kantar, kao i sa mnogim drugim kockarnicama u Vranju i okolini.

Ni presuda za nasilničko ponašanje nije pomogla

Nikolić je preko svojih ljudi u više navrata pretio vlasnici i zaposlenima u OK radiju i kafiću No Comment, i nasilnički se ponašao, zbog čega je nedavno pravosnažno osuđen na 14 meseci zatvora.

Zbog pomaganja Kantaru u zastrašivanju, njegovi saradnici Bojan Tanasković i Slaviša Kocić osuđeni su na po osam meseci zatvora. Tanasković je isprskao farbom veći deo inventara kafića (što ni do danas nisu uspeli da očiste). Kocić je uneo telefon u lokal preko koga je, kako je na sudu utvrđeno, Nikolić pretio zaposlenima u No Commentu i OK radiju, koji su se u tom trenutku u kafiću nalazili.

I pored presude koje su dokazale kako je Nikolić pretio zaposlenima, nelegalni objekat i dalje stoji tamo gde je podignut, a prozori OK radija su i dalje zazidani.

Da stvar bude još bizarnija – taj objekat je pred očima gradskih vlasti i u istoj zgradi je garaža koju koristi lokalna samouprava.

Nikolić: Kafić neće raditi!

“Slušajte, govori Dejan, ovo vam je odgovor na vašu tužbu. Ovo je tek početak, kafić nikad neće da radi, imaćete problema”, čulo se preko telefona koji je uneo Kocić u prostorije kafića.

O tome je u Osnovnom sudu u Vranju svedočila Svetlana Ivanov, finansijska direktorka Ok radija.

Ta pretnja se, i posle presude zbog nasilnog ponašanja – ostvarila. Kafić, od koga OK radio, u stvari, živi – mesecima ne radi.

Pretnje koje je Nikolić izgovorio očigledno su stigle i do ušiju onih koji odlučuju o rušenju nelegalno izgrađenih objekata i taj Nikolićev se niko ne usuđuje da skloni. On i dalje stoji u centru Vranja kao simbol moći jednog nasilnika koji se sveti OK radiju.

Veran Matić, član Stalne radne grupe za bezbednost novinara – kome je Kantar takođe pretio – ističe da je očigledna neefikasnost lokalne samouprave ili svesno nečinjenje koje je počelo mnogo ranije, od trenutka kada su počeli radovi bez dozvole.

MATIĆ: UMESTO OBRAČUNA SA NASILNICIMA, DOPUŠTAMO DA NOVINARI DOLAZE U STRAHU NA POSAO

Matić navodi da je slučaj OK radija zabeležen na globalnom nivou kada je reč o ugrožavanju slobode medija. Ističe da su tužilaštvo i sud u Vranju odradili efikasno svoj deo posla, čak i hrabro sudeći po atmosferi koja vlada u gradu.

On navodi da, umesto da ovo bude pozitivan primer u efikasnom razračunavanju sa nasilnicima koji ugrožavaju slobodu medija, dopuštamo da i dalje novinari i zaposleni u ovom mediju svakodnevno dolaze na posao u strahu od osvete, gledajući u zazidane prozore i slušajući zveket kockarskih mašina kojima se “nasilnik bogati i ojačava svoju bahatu moć”.

Matić za Cenzlovku kaže da je strah od Nikolića prevelik za preduzeća koja se bave tim poslom. Podseća da se protiv njega vodi još nekoliko postupaka – dva suđenja za nasilničko ponašanje prema bivšem načelniku Policijske uprave Vranje i prema devojci koja je bila u vezi sa njim. Očekuje se podizanje optužnog predloga za pretnje službeniku Centralnog zatvora, kao i za pretnje oštećenima iz OK radija izrečene tokom suđenja.

“Mislim da nedostaje i šira akcija protiv organizovanog kriminala u Vranju i okolini. Mislim da je ovo samo jedan pojavni oblik, jedan slučaj koji smo registrovali a da je ceo grad u rukama organizovanog kriminala koji parališe funkcionisanje institucija sistema, koje nisu samo institucije grada Vranja već i države Srbije”, kaže Matić.

Potrebno je uključivanje nacionalnih institucija, od predsednika Srbije, preko predsednice Vlade, do Ministarstva policije, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i Ministarstva uprave i lokalne samouprave, smatra član Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

Ako se ne pokrene široka skupina koja će uključivati i finansijsku policiju, Poresku upravu, Tužilaštvo sa najvišeg nivoa, može se dogoditi da organizovani kriminal izađe iz ove situacije još jači. To ne ugrožava samo slobodu medija već i celokupni pravni poredak, smatra Veran Matić.

On ne vidi jasnu rešenost predstavnika vlasti da se ovaj problem reši. Navodi, da grad i Vlada Srbije imaju “veliku lepezu izvođača radova na projektima koje finansira Vlada, i da tu postoji i mehanizacija i kapacitet za rušenje objekta od nešto više od 50 kvadratnih metara prostora. Kada bi postojala istinska rešenost da se poštuju zakoni ove države, ovaj objekat bi bio srušen odmah”, kaže Matić.

Suđenje za bespravnu gradnju u martu

Kako je rečeno na suđenju za pretnje Ok radiju, Olivera Vladković, vlasnica radija je odbila da potpiše saglasnost za izgradnju kladionice.

Nakon toga njoj je prećeno, stakla na kafiću su polomljena, prostorije su isprskane farbom… Kada je postavljena prva skela ispod prozora u novembru 2021. Vladković je to prijavila građevinskoj inspekciji, nakon toga obustavljeni su radovi i nastavljeni opet na proleće 2022. kada je Ok radiju zazidan prozor.

“Želim da napomenem da je posle svega nemoguće raditi. Zaposleni su preplašeni, uslovi rada su otežani, a zbog prozora koji je zazidan napravljen je vakuum i ne može da se radi. Klime su u prostorijama koje je on zagradio, tako da ni njih ne možemo da koristimo. Pretnje koje je on izrekao su se ostvarile”,  rekla je Vladković na suđenju.

Kafić iz čijih se prihoda finansira OK radio ne radi od 1. avgusta 2022.

Suđenje se nastavlja tek u martu

Protiv Stefan Ilića, koji je zakonski zastupnik firme Colosseum Gest, podignuta je optužnica zbog građenja bez građevinske dozvole. Javna tužiteljka Ivana Jovčić tražila je uslovnu osudu sa utvrđenom kaznom zatvora u trajanju od najmanje 10 meseci i vremenom proveravanja od dve godine po pravosnažnosti presude, kao i da se okrivljeni osudi na novčanu kaznu od najmanje 300 hiljada dinara.

Sutkinja Dragana Stanković Tasić je odložila suđenje za 20. mart jer je Ilićev advokat Novica Zdravković navodno bio sprečen da dođe. Tada će kao svedokinja biti ispitana Vesna Jovanović, građevinska inspektorka.

“Verovatno bi zaziđavanje prošlo bez ikakvih sankcija lokalne samouprave da nije bilo jedinstvene akcije medijske zajednice kroz Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara, a nasilne akcije prema zaposlenima i prostoru OK radija bi verovatno bile još brutalnije. Setimo se samo načina rešavanja problema u Vranju paljenjem automobila, dizanjem džipova u vazduh, paljenjem objekata”, kaže Matić.

Odlukom Upravnog suda iz Niša, poništeno je rešenje Uprave za igre na sreću kojom se zatvaraju kockarnice u vlasništvu Colosseum Game zbog kršenja zakona i prevare tokom prijavljivanja za licencu, prećutkivanjem podataka o kriminalnoj prošlosti i sadašnjosti vlasnika Dejana Nikolića i ilegalnom kockanju.

„Moramo da posumnjamo da Nikolić ima više saveznika nego onih koji su spremni da poštujući zakone sankcionišu nasilničko ponašanje i druga krivična dela“, kaže Matić.

NENADIĆ: DA LI JE VRANJE UČINILO SVE ŠTO JE MOGLO?

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija objašnjava da kada OK radio trpi štetu zbog bespravno podignutog objekta, Grad može doći u situaciji da plaća nadoknadu štete zato što nije uklonio objekat koji je bespravno sazidan.

Nenadić smatra da mora da se hitno reaguje i da se opravdano može pretpostaviti da firme iz Vranja i okoline neće da se bave takvim poslovima kako se ne bi zamerile lokalnim moćnicima.

“Tačno da Grad Vranje mora kroz postupak javne nabavke da ugovori rušenje bespravno podignutog objekta. Pitanje je da li su oni učinili sve što su mogli, odnosno jesu li kontaktirali neposredno ne samo firme iz Vranja, nego iz cele Srbije i susedne Makedonije ili Bugarske koje rade takve poslove, kako bi proširili krug mogućih izvršilaca radova. Ili su samo objavili poziv, što je njihova zakonska obaveza”, kaže Nenadović.

Iz Gradske uprave Vranje za Cenzolovku kažu da očekuju da će doći do zaključenja ugovora sa zainteresovanim ponuđačem, tim pre što imaju “velike probleme sa nelegalnom gradnjom zbog ovakve situacije”.

Objašnjavaju da javna preduzeća nemaju isključivo pravo za obavljanje ovih poslova, što navode kao razlog što ih nisu angažovali za rušenje bespravno izgrađenih objekata.

Javna preduzeća se, kažu u upravi, mogu javiti, kao i svi drugi privredni subjekti, da u postupku javnih nabavki učestvuju sa ponudama. To se, kako navode, nije desilo.

Iz budžeta izdvajaju 8,3 miliona dinara za rušenje bespravno izgrađenih objekata na teritoriji Grada Vranja, a krajnji rok za javljanje na konkurs bio je 20. februar kako stoji na Portalu javnih nabavki.

Nenadić smatra da se rešenje treba tražiti u tome da Vlada Srbije neko od preduzeća koja je osnovala država, koje poseduje građevinsku operativu, svojom odlukom obaveže da prinudno sruši bespravno podignut objekat kada za to ne postoje zainteresovani subjekti iz privrednog sektora.

“Grad Vranje i drugi gradovi koji su se suočili s tim problemom bi trebalo da iniciraju donošenje takve odluke ili Vlada sama”, ističe Nenadić.

Rade Đurić iz NUNS-a takođe smatra da niko ne želi da ruši Kantarov nelegalno izgrađeni objekat i da se Grad zbog toga nalazi u “pat poziciji“. I on misli da lokalna samouprava mora da nađe alternativna ređenja i da republičke vlasti to treba da reše kad nema inicijative od strane Grada Vranja.

“Polet” odbio da sruši ilegalni objekat

Firma Polet, koja je u junu 2022. izabrana u procesu javne nabavke za  rušenja bespravno izgrađenih objekata, odbila je tada da sruši objekat pored OK radija, iako je zadužena od strane lokalne samouprave.

Ona je bila obavezna da tri dana unapred dostavi pismeno obrazloženje u slučaju da je sprečena da sruši objekat.

– Odbijanje rušenja u poslednjem trenutku znači da je izvršen pritisak i da bi morala neka firma van Vranja da se angažuje – što se do danas nije desilo, objasnila je Vladković.

Polet je od oktobra 2021. lokalna uprava u Vranju angažovala za rušenje bespravno izgrađenih građevinskih objekata.

Načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove u Vranju Boban Atanasijević napisao je Veranu Matiću, kako ovaj tvrdi, da je vlasnik firme Polet Dragan Mitić, pred kraj radnog vremena, Gradskoj upravi dostavio obaveštenje da je sprečen da sruši građevinski objekat kraj OK radija.

Matić je tada razgovarao i sa gradonačelnikom Vranja Slobodanom Milenkovićem, koji rekao da će grad raskinuti ugovor sa firmom koja je trebalo da izvrši rušenje i da će u najkraćem roku pronaći nove izvođače radova za realizaciju rešenja građevinske inspekcije.

To je bilo u junu prošle godine.

Tekst prenet sa portala Cenzolovka.

Autori: Dejana Cvetković i Perica Gunjić