SafeJournalists: Nedopustivo nasilje prema novinarima u Srbiji

Objavljeno: 08.03.2023.

Urednik portala KRIK i istraživački novinar Stevan Dojčinović dobio je pretnje smrću na tik-toku, a Reporter FoNeta Marko Dragoslavić fizički je napadnut. Oba incidenta desila su se juče u Srbiji.

Nakon gostovanja u podkastu „Snaga uma“ na portalu Nova.rs, uredniku KRIK-a Stevanu Dojčinoviću upućena je pretnja smrću. On je govorio o životnom putu kriminalaca u Srbiji i ocenio da su u Srbiji cene naručenih ubistava drastično pale. Ispod video isečka iz epizode podcasta na TikTok-u javno je objavljen komentar „daj te jeftinjake da te roknemo“. Ovaj slučaj prijavljen je Posebnom tužilaštvu za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

Drugi slučaj desio se sinoć u Takovskoj ulici posle skupa „Studenti za Kosovo“, kada je reporter FoNeta Marko Dragoslavić napadnut. Marku je sa leđa prišao nepoznati muškarac, navukao mu kapuljaču na glavu i dva puta ga pesnicom udario u lice, a potom pobegao. On je pregledan u Urgentnom centru Srbije, gde mu je konstatovano nagnječenje na levoj strani obraza i upućen je na skener.

Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije sa žaljenjem konstatuje da novi napadi na novinare nisu neočekivani, s obzirom na ambijent ispunjen mržnjom i sukobima, koje uglavnom iniciraju i podstiču političari. ,,Obaveza naših udruženja je da zaštitimo članove, a i sve kolege od pritisaka, pretnji i napada. I ovoga puta ćemo učiniti sve da pomognemo Stevanu i Marku, no, dometi su nam ograničeni, jer ne postoji samostalnost, odnosno potpuna spremnost državnih organa da zaštite novinare, kao ni spremnost državnih funkcionera a i mnogih opozicionih političara da prestanu sa bezobzirnim prozivanjem i targetiranjem medija i novinara. Izjave i poruke moćnih i uticajnih ljudi izazivaju agresiju i mržnju kod mnogih građana, koji potom verbalno ili fizički napadaju označene mete.”, zaključuje Bodrožić. 

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, skreće pažnju na izuzetno lošu klimu prema novinarima u Srbiji. Pored ova dva slučaja, zbog konstantnih pretnji autorima podkasta „Dobar loš zao“ Marku Vidojkoviću i Nenadu Kulačinu, Marko Vidojković se zbog ugrožene bezbednosti izmestio iz Srbije. Mreža poziva nadležne institucije da ozbiljno shvate napade i pretnje na novinare i hitno pronađu počinioce ovih dela, te ih adekvatno kazne.

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne aktere o ovom slučaju. 

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana. 

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 8.3.2023.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Tekst prenet sa portala SafeJournalists.