Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Tereza Ribeiro i šef misije Bratu zabrinuti zbog napada na novinare u Srbiji, pozivaju na detaljnu istragu

Objavljeno: 13.03.2023.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Tereza Ribeiro i šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu izrazili su danas zabrinutost zbog nedavnog napada na nekoliko novinara u Srbiji, pozivajući vlasti da temeljno istraže sve incidente i da sve odgovorne brzo privedu pravdi, kako to propisuje srpski zakon.

BEČ/BEOGRAD, 10. mart, 2023 – Prema izveštajima, tri novinara su nedavno bila izložena nasilju i zastrašivanju, van društvenih mreža i online, dok se još jedan novinar osećao prinuđenim da napusti zemlju iz bezbednosnih razloga.

Nepoznata osoba je 7. marta napala Marka Dragoslavića, novinara novinske agencije FoNet, ubrzo nakon što je izveštavao sa mitinga „Studenti za Kosovo“ u Beogradu. U međuvremenu, istog dana, Stevan Dojčinović, novinar i urednik nagrađivanog istraživačkog medija Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), dobio je onlajn pretnje u kojima se poziva na njegovo ubistvo.

Ranije, 3. marta, Milan Nikić, lokalni novinar koji radi za TV N1 u gradu Kragujevcu, prijavio je nadležnima da je nepoznata osoba nadgledala njegov stan 40 minuta. Pre toga, nepoznata osoba se suočila sa Nikićem dok je pratio protest otpuštenih radnika kragujevačkog JKP „Vodovod i kanalizacija”.

Štaviše, novinar i pisac Marko Vidojković i njegova supruga nedavno su prebačeni na nepoznatu lokaciju van Srbije, uz podršku PEN International. Preseljenje je usledilo nakon niza anonimnih pretnji smrću na društvenim mrežama tokom poslednjih godina. Vidojković sa kolegom Nenadom Kulačinom redovno vodi podkast „Dobar, Loš, Zao“.

„Zabrinut sam zbog akata nasilja i pretnji novinarima u Srbiji. Nijedan novinar ne bi trebalo da se suoči sa napadima ili zastrašivanjem zbog svog rada, niti da bude primoran da napusti svoju domovinu. Dela koja ugrožavaju ličnu bezbednost i integritet novinara predstavljaju ozbiljnu prepreku slobodi medija i ometaju slobodan protok informacija i pravo građana na pristup informacijama od javnog interesa. Pozivam vlasti da učine sve što je u njihovoj moći da temeljno istraže sve incidente i brzo privedu počinioce pravdi i osiguraju bezbednost novinara, onlajn i van društvenih mreža“, rekla je Ribeiro.

„Bezbednost novinara je osnovni princip među državama članicama OEBS-a. Svaki slučaj napada na novinare i druge medijske profesionalce treba da bude efikasno i delotvorno istražen i javno osuđen od strane vlasti, kao što je predviđeno Odlukom OEBS-a o bezbednosti novinara iz 2018. godine. Misija će nastaviti da sarađuje sa Stalnom radnom grupom za bezbednost novinara, vladinim institucijama i medijskim organizacijama u skladu sa opšte usaglašenim obavezama OEBS-a“, dodao je Bratu.

Predstavnica OEBS-a Ribeiro i ambasador Bratu pozivaju vlasti da nastave sa sprovođenjem Odluke Saveta ministara OEBS-a o bezbednosti novinara iz 2018. godine, i da obezbede punu usklađenost sa obavezama OEBS-a i međunarodnim standardima o slobodi izražavanja kako bi se omogućila bezbednost i sloboda novinara u praksi.