Matić o presudi Simonoviću: Važan dan za borbu protiv nekažnjivosti nasilja nad novinarima

Objavljeno: 21.03.2023.

Predsednik Komisije za istraživanja ubistava novinara Veran Matić, ocenio je kao vanredno važnu današnju presudu kojom su zbog paljenja kuće novinara "Žig info" Milana Jovanovića, bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović i ostali osuđeni na veće kazne zatvora u odnosu na prvostepenu presudu.

Veran Matić (foto: Marija Janković) Veran Matić (foto: Marija Janković)

"Ovo je važan dan za borbu protiv nekažnjivosti nasilja nad novinarima", rekao je Matić za Tanjug.  

Prema njegovim rečima, presuda za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića je vanredno važna po nekoliko osnova.  

"Milan Jovanović je po drugi put dočekao pravdu. Prvostepena presuda je izrečena po drugi put", naveo je Matić i dodao da je drugu osuđujuću presudu izrekao još jedan sudija u tom višegodišnjem postupku, što je dokaz više o nepobitnim činjenicama koje terete Simonovića i druge izvšioce ovog gnusnog krivičnog dela.           

Izrečena je kazna na ukupno 17 godina, od kojih je Simonović ovoga puta dobio povećanje zatvorske kazne na pet godina, podsetio je on. Matić je ocenio da je tužilac Predrag Milovanović tokom oba procesa pokazao kako se brani integritet tužilačke pozicije do te mere da najavljuje da će se žaliti, tražeći zatvorsku kaznu od osam godina za Simonovića.       

Naveo je da je ohrabrujuća najava za presudu Apelacionog suda u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije, i pokazuje da napadi na život i integritet novinara ne mogu proći nekažnjeno u Srbiji 2023. godine.

"Još jednom ukazuje na značaj solidarnosti novinarske i medijske zajednice, koja je tokom 50 ročišta pratila ovo suđenje i motivisala na solidarnost prilikom obnove Jovanovićeve kuće", kazao je Matić.        

Prema njegovim rečima, mehanizam Stalne radne grupe za bezbednost novinara, koju čine Republičko javno tužilaštvo, MUP i sva novinarska udruženja, pokazao se i u ovom slučaju kao efikasna podrška ugroženim novinarima i medijima.

Drugi osnovni sud na današnjem ročištu doneo je drugu prvostepenu presudu kojom je bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović osuđen na kaznu zatvora od pet godina, Vladimir Mihailović na četiri godine zatvora, Igor Novaković na tri i po, a direktni izvršilac Aleksandar Marinković na četiri i po godine zatvora, zbog paljenja kuće novinara Žig infa Milana Jovanovića.

Tekst prenet sa portala Insajder TV.

Izvor: Tanjug