Veran Matić za Insajder: Vrlo zabrinjavajuća oslobađajuća presuda u slučaju Jelene Zorić

Objavljeno: 22.03.2023.

Predsednik Komisije za istraživanja ubistava novinara Veran Matić u izjavi za Insajder ocenjuje da je oslobađajuća presuda u slučaju optužbe za pretnju novinarki Jeleni Zorić „vrlo zabrinjavajuća za medijsku zajednicu“.

Jelena Zorić (foto: Insajder TV) Jelena Zorić (foto: Insajder TV)

"Niko nije dobro prošao ko se o Koluviju ogrešio" glasila je pretnja koju je u decembru 2020. godine izrekao advokat Svetislav Bojić novinarki Zorić, a koji je danas pred Drugim osnovnim sudom oslobođen optužbe. Bojić je poznat javnosti tako što brani Predraga Koluviju, optuženog za proizvodnju više od tonu i po marihuane.

Matić podseća da je posle te pretnje usledio niz događaja i novih sofisticiranih ili otvorenih pretnji, ljudi bliskih Koluviji ili samom slučaju Jovanjica.

„To predstavlja jasnu poruku Jeleni Zorić da prestane da se bavi slučajem Jovanjica i ostalim slučajevima na kojima radi. Akumulirane pretnje u protekle dve godine, jasan su znak nadležne institucije da mnogo ozbiljnije povedu računa o bezbednosti novinarke Zorić“, istakao je predsednik Komisije za istraživanja ubistava novinara.

On je dodao da ova presuda otvara vrata za „unapređivanje i razvijanje ‘sofisticiranih‘ pretnji koje će proizvoditi zonu slobode za sve one koji nastoje da uguše slobodne glasove, profesionalno i posebno istraživačko novinarstvo“.

Takođe naš sagovornik upozorava i da je veoma bitno od koga dolaze pretnje.

„Najopasnije su pretnje koje izgovaraju pravno obrazovani, koji vrlo dobro znaju na koji način izreći zastrašujuću pretnju, a da računaju na to da protiv njih neće biti pokrenuta tužba, a posebno da neće doći do suđenja a i ako dođe da će biti oslobođeni. Zbog toga je i odgovornost onoga koji preti mnogo veća od pretnji koje dolaze od pravno neobrazovanih ili neinformisanih“, zaključio je Matić.

Nakon što stranama u postupku stigne pisano rešenje suda, tužilaštvo ima pravo na žalbu, ali ne i oštećena, jer je reč o postupku koji se vodi po službenoj dužnosti.

Puno problema kad je reč o slobodi medija
Kada je reč o slobodi medija u Srbiji, Matić ističe da postoji puno problema ali da na žalost to nije samo specifičnost Srbije. Prema njegovim rečima „sloboda medija je u opadanju globalno“.

„Ono što karakterizuje probleme u Srbiji u vezi je sa za procesom slabljenja ekonomskog položaja medija, velikim brojem tabloidnih novina i televizija koji zaglušuju medijski prostor, svojom snagom kroz lažne vesti i nedopustive kampanje kroz koje se često politički protivnici ali i novinari targetiraju, stvaraju i osećaj ugroženosti…“, rekao je Matić.

On podseća da se Srbija, na međunarodnim listama slobode medija, nalazi na pozicijama koje su dosta lošije u odnosu na period od pre samo sedam, osam godina.

„Jako je važno da medijska zajednica objedini snage i izbori se za mnogo bolji položaj medija i novinara nego što je sada“, izjavio je predsednik Komisije za istraživanja ubistava novinara.

Sa druge strane, kad je reč o bezbednosti novinara, iako ima ekstremnih primera kao što je paljenje kuće Milana Jovanovića, Veran Matić objašnjava da „postoji organizovani odgovor u prvom redu kroz Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara i različite projekte novinarskih udruženja“.

„Važan je i rezultat Komisije za istraživanje ubistava novinara sa suđenjem i presudama za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Veoma je važno da pokrenemo mehanizme zaštite novinara od direktnih pretnji, ali i da stvorimo uslove za prevenciju pretnji i napada. Za to nam je važan i jedinstven odgovor istražnih organa tužilaštva i policije ali i sudova“, rekao je on.

Prema Matićevim rečima, neophodne su i izmene Krivičnog zakonika kako bi njime bile obuhvaćene i pretnje i pritisci koji nisu obuhvaćeni postojećim.

Tekst prenet sa portala Insajder TV.