SafeJournalists: Pretnje novinarki Žaklini Tatalović na Tviteru u Srbiji

Objavljeno: 30.03.2023.

Novinarki televizije N1 u Srbiji Žaklini Tatalović prethodnih dana upućene su pretnje smrću i uvrede na Tviteru od strane dve osobe. U porukama koje je primila navodi se, između ostalog, da bi trebalo da bude obešena i spaljena na giljotini, te je nazvana pogrdnim imenima. U drugoj poruci osoba koja upućuje pretnje najiskrenije se nada da se Rusi neće zaustaviti samo na ukrajinskim nacistima, već će doći po takve kao što je novinarka i njoj slični.

Foto: Lidija Antonović / Novinarke protiv nasilja Foto: Lidija Antonović / Novinarke protiv nasilja

Iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) poručuju da ovakve pretnje ne čude, s obzirom na klimu koja se stvara prema novinarima u Srbiji već duže vreme i podsećaju na veliki broj napada i pritisaka na novinare. Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) objašnjava: ,,Pretnje i uvrede koje dobija naša koleginica Žaklina Tatalović govore jasno u kakvom neprijateljskom i opasnom ambijentu rade profesionalni novinari u Srbiji, a ti napadi takođe pokazuju kako državni funkcioneri, počev od predsednika Republike, generišu mržnju i od novinara prave mete, na koje kasnije kidišu ostrašćeni i propagandom zaluđeni pojedinci.”

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, najoštrije osuđuje pretnje novinarki. Mreža poziva nadležne institucije u Srbiji da pronađu, procesuiraju i kazne odgovorne. Na ovaj način institucije treba da pošalju jasnu poruku da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo. Takođe, javnosti ukazujemo da su pretnje koje dolaze iz onlajn sfere jednako opasne kao i one koje se izgovore uživo, te da svako ima odogovrnost za ono što napiše na mrežama. 

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju. 

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana. 

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 30. 03. 2023.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Tekst prenet sa portala SafeJournalists.