NUNS: Policija da zaštiti novinare tokom javnih skupova

Objavljeno: 26.05.2023.

Nezavisno udruženje novinara Srbije poziva policiju da tokom javnih skupova koji će se ovih dana održati u Beogradu obezbedi i zaštiti sve novinare i medijske radnike na zadatku.

Novinarima i medijskim radnicima je, u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije, omogućeno pravo na kretanje, rad i objavljivanje informacija, a u cilju pravovremenog i istinitog informisanja svih građana u Republici Srbiji.

Podsećamo da je Više javno tužilaštvo prošle godine uoči održavanja Prajda dalo nalog policiji i osnovnim javnim tužilaštvima da odrede zadržavanje do 48 sati svima koji izvrše napad na novinare dok izveštavaju sa manifestacija u Beogradu.

NUNS poziva sve novinare i medijske radnike koji prate skupove da budu vidno obeleženi kao zaposleni u medijima, da kod sebe imaju novinarsku legitimaciju i prsluke sa natpisom press.

Novinari i medijski radnici mole se da u datim situacijama obavezno poštuju uputstva koja im budu data od strane službenika Policije.

NUNS podseća da je pokrenuo telefon 24/7 za hitnu prijavu napada, pretnji i pritisaka na medijske profesionalce (060/6882231), koji mogu pozvati u slučaju neprijatnosti.

Slučajevi se mogu prijaviti direktno kontakt tačkama za bezbednost u policiji i tužilaštvima. Informacije o kontakt tačkama u policiji dostupne su ovde, a u tužilaštvima ovde.

Medijski radnici „press“ prsluke mogu dobiti u prostorijama NUNS-a radnim danima u toku radnog vremena od 10.00 do 16.00h. Za preuzimanje „press“ prsluka neophodno je da novinar kod sebe ima redakcijsku legitimaciju ili člansku kartu nekog novinarskog udruženja.

NUNS podseća novinare i medijske radnike da na NUNSovom YouTube kanalu  mogu pogledati onlajn radionicu o ponašanju novinara u neprijateljskom okruženju.

Na sajtu prvalinija.nuns.rs se mogu pronaći informacije o pružanju psihološke pomoći novinarima.

Tekst prenet sa portala NUNS.