SafeJournalists: Ugrožena bezbednost novinara na Severu Kosova

Objavljeno: 30.05.2023.

Aktuelna politička dešavanja na Kosovu ponovo su uzburkala atmosferu i dovela do ometanja, te onemogućila novinare da kredibilno i bez prepreka obavljaju svoju novinarsku dužnost.

Foto: Laura Lee Moreau na Unsplash-u Foto: Laura Lee Moreau na Unsplash-u

Do sada je dokumentovano ukupno sedam incidenata koji uključuju napade na novinare i medijsko osoblje u gradovima koji se nalaze u severnom delu Kosova.

Prethodno spomenuti događaji obuhvataju i fizičku agresiju, čiji je primer scenario koji uključuje redakciju portala Periskopi, kao i slučajevi uništavanja i vandalizacije imovine koja pripada medijskim radnicima i njihovim redakcijama, kao što su TeVe1, Dukagjini, Kallko i Top Cһannel. Automobil TeVe 1 je, nakon što je vandalizovan kamenjem i farbom, zapaljen. Novinari postaju meta napada lokalnog stanovništva kada meštani primete njihove mikrofone, logotipe u/na automobilima, kao i kada čuju da govore albanskim jezikom. U Zvečanu su novinari medija koji objavljuju na albanskom bili primorani da se na sat vremena sklone u zgradu Opštine kako bi sprečili nove napade na njih. Štaviše, i novinari iz srpskih medija ovih dana tvrde da kosovski zvaničnici diskriminišu medije. Poslednji primer jeste primer novinarke portala Kosovo online, kojoj je danas zabranjen ulazak u opštinu Zvečan, uz obrazloženje da je srpske nacionalnosti, te da stoga ne može da uđe.

Udruženje novinara Kosova (AJK) smatra da je ova situacija veoma zabrinjavajuća zbog činjenice da su novinari obično glavne mete svih frakcija prisutnih tokom protesta i nereda na severu Kosova. Štaviše, na osnovu svedočenja naših kolega može se zaključiti da su uslovi rada u Zvečanu neoptimalni, posebno u odnosu na neadekvatno obezbeđivanje zaštitne opreme. 

Trenutni status novinara izaziva zabrinutost i strepnju u pogledu dešavanja koje mogu biti još opasnija u budućnosti.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, poziva međunarodne organizacije prisutne na Kosovu, odgovorne za obezbeđivanje stabilnosti, da prioritizuju zaštitu novinara i promovišu bezbedno okruženje za obavljanje profesionalnih novinarskih dužnosti, ali i sve državne i lokalne zvaničnike da obezbede jednak tretman svim novinarima na Kosovu.

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.  

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana. 

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 29. 05. 2023.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Tekst prenet sa portala SafeJournalists.