Sastanak SRG u Novom Sadu: Samo bezbedni novinari mogu biti i nezavisni, nepristrasni i profesionalni

Objavljeno: 30.05.2023.

Održan je još jedan sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara (SRG) koji je u Novom Sadu, u prostorima Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), organizovala Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) u okviru projekta “Sistem prevencije nasilja i zaštite novinara” podržanog od strane Evropske komisije kroz Program podrške nezavisnim medijima u Srbiji. 

Sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara u Novom Sadu (foto: ANEM/Nebojša Glišić) Sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara u Novom Sadu (foto: ANEM/Nebojša Glišić)

Članovi Stalne radne grupe Veljko Milić (NDNV) i Veran Matić (ANEM) moderirali su razgovor između predstavnika medijskih udruženja, predstavnika Republičkog javnog tužilaštva - Borisa Majlata (Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal u Beogradu), Ksenije Bašić i Slobodana Josimovića (Više javno tužilaštvo u Novom Sadu), Dragana Crnomarkovića (Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu), Branke Milosavljević (Apelaciono javno tužilaštvo u Novom Sadu) i predstavnika Policijske uprave Novi Sad Žarka Rokvića i Zorana Alana sa lokalnim novinarima koji su doživeli različite oblike nasilja i pretnji baveći se svojim poslom. U ulozi surganizatora sastanku je doprineo i Miroslav Janković iz OEBS-a.

Mnogi od navedenih nalaze se na spisku kontakt tačaka kojima se novinari mogu obratiti preko posebne linije u slučaju ugrožavanja bezbednosti, a na sastanku je zaključeno i da je komunikacija između kontakt tačaka potrebna kako bi oštećeni novinari bili informisani o postupanju nadležnih organa u slučajevima kada su oštećeni nekim krivičnim delom, rekao je Milić. On smatra da je sastanak u Novom Sadu pokazao da „postoji zainteresovanost i razumevanje problema sa kojima se sučavaju novinari u sferi bezbednosti kako na strani policije i javnog tužilaštva, tako i na strani prisutnih novinara“.

- Cilj ovih sastanaka je podizanje pitanja bezbednosti novinara na viši nivo u vreme kada su pretnje, pritisci i napadi na novinare sve učestaliji i sve kompleksniji, rekao je Veran Matić i objasnio da je zbog toga važno da se unapredi efikasan odgovor i kada je reč o identifikovanju počinalaca i kada je reč o kaznenoj politici kako bi se „eliminisala nekažnjivost nasilnika i stvorio mehanizam odvraćanja“. On je dodao i da je prevencija nasilja ključna jer je najbolje kada ceo sistem kontakt tačaka ne mora da se pokreće kada se pretnja i napad već dogode, već da se saradnja medijskih radnika i kompetentnih institucija učini dinamičnom i funkcionalnom u svakom mestu u Srbiji. „Samo bezbedni novinari mogu biti i nezavisni, nepristrasni i profesionalni“, poručio je na kraju Matić.

Iskustva iz Niša, gde je ovakav sastanak, praćen treningom za bezbednost novinara, održan početkom maja, kao i iz Vranja, gde članovi SRG kontinuirano podržavaju OK radio u pravnoj borbi protiv lokalnog moćnika, pokazuju da se prave važni koraci ka zajedničkom suzbijanju principa nekažnjivosti za zločine nad medijskim radnicima i stvaranju boljih uslova za bavljenje novinarstvom u Srbiji.

Veliki deo sastanka bio je posvećen novinarima iz lokalnih redakcija, među kojima su bili Dinko Gruhonjić (NDNV), Gorica Nikolin (Radio 021), Darko Šper (VOICE) i Boris Varga (Autonomija/AlJazeera), koji su približili predstavnicima tužilaštava, policije i široj javnosti svoja iskustva pretrpljenog nasilja i posledica koje je ono ostavilo. 

Sastanak Stalne radne grupe u Novom Sadu održan je u okviru šireg programa za unapređenje bezbednosti novinara koji organizuje ANEM u okviru projekta “Sistem prevencije nasilja i zaštite novinara” koji finansijski podržava Evropska komisija kroz Program podrške nezavisnim medijima u Srbiji. Slični sastanci SRG u narednih godinu i po dana biće održani u ukupno 15 gradova širom Srbije.

Matić: Evropska komisija je prepoznala problem bezbednosti novinara u Srbiji

Član Stalne radne grupe (SRG) za bezbednost novinara Veran Matić izjavio je danas u Novom Sadu da je Evropska komisija prepoznala pitanje bezbednosti novinara i medija u Srbiji kao jedno od centralnih pitanja celog procesa pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

“Mislim da će i podrška medijima pratiti podršku bezbednosti novinara kako bi novinari opstali. Jer ako ne bude medija, onda neće biti ni novinara, pa neće biti ni ugrožavanja bezbednosti novinara”, rekao je Matić nakon sastanka grupe u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV).

Po njegovim rečima, raste broj medija, ali je sve manje medija i novinara koji se poslom bave na profesionalan način.

“Mora da se gradi kultura i svest o tome koliko je važna uloga medija i novinara u jednom društvu, jer ako ne bude novinara, neće biti apsolutno nikakve kontrole u društvu kada je reč o korupciji, pojavama fašizma i ekstremizma svake vrste i tako dalje”, kazao je Matić.

Dodao je da je 1990-ih godina bilo znatno više solidarnosti među novinarima. “Ta solidarnost je spasla medije, nikome nije padalo na pamet da se povuče, iako su mediji bili zabranjivani”, naveo je Matić.

On je rekao da su sastanci poput današnjeg važni da bi se utvrdilo koji su problemi u saradnji novinara, tužilaštva i policije, te da se uspostavi i lokalna saradnja, kakva je u stalnoj radnoj grupi.

Matić je pohvalio veoma aktivnu ulogu NDNV-a i njihovog člana u Stalnoj radnoj grupi, advokata Veljka Milića, i rekao da je to razlog što u Novom Sadu ima veliki broj prijavljenih pretnji novinarima, a tome treba dodati i veću kulturu bezbednosti novinara u Novom Sadu.

Članovi Stalne radne grupe su predstavnici novinarskih i medijskih udruženja, tužilaštva i policije.

(Beta)