Odbrana tvrdi da Nikolić nije pretio novinarima u sudu, uprkos tome što postoje brojni svedoci

Objavljeno: 09.08.2023.

U procesu protiv vlasnika kockarnica i osuđivanog nasilnika Dejana Nikolića Kantara, tokom kog su se gomilala nova krivična dela, kao što su pretnje u sudnici i krađa predmeta, odbrana od Višeg suda traži odbacivanje prvostepene presude od 18 meseci zatvora

Ovu ilustraciju Marka Somborca odbrana smatra pokušajem medija da preuzmu ulogu suda. Ovu ilustraciju Marka Somborca odbrana smatra pokušajem medija da preuzmu ulogu suda.

U Višem sudu u Vranju održano je ročište po žalbama vlasnika kockarnica Dejana Nikolića Kantara i njegovih branitelja Hristine Đorović i Milana Đorđevića na prvostepenu presudu Osnovnog suda kojom je Nikolić osuđen na 18 meseci zbog pretnji novinarima u sudnici i ugožavanja sigurnosti Olivere Vladković i Svetlane Ivanove sa OK radija.

Advokat Đorđević je u međuvremenu otkazao punomoćje, dok je Nikolićeva nova advokatica Hristina Đorović u žalbi navela da presuda treba da bude odbačena zbog „bitne povrede sudskog postupka”.

Đorđević je, inače, ćerka sutkinje Tatjane Jovanović Mihajlović, koja je bila određena za predsednicu veća u ovom postupku, ali je tražila izuzeće. Ona je pozvala građane i medije da poštuju pretpostavku nevinosti Nikolića, pošto ona tvrdi da on nikome i nije pretio u sudu.

Kaže da u zapisniku sa spornog suđenja, kao i u beleškama Okružnog zatvora iz Beograda i Okružnog zatvora iz Vranja ne postoji pisani trag da su pretnje izrečene na sudu niti da je Nikolić izvršio krivično delo ugrožavanja sigurnosti.

Advokatica Đorović: Postupak neopravdano brzo završen

Advokatica napominje i da Nikolić nije imao pravo na odbranu, kao i da je „teški invalid” i da mu je otežano kretanje. Prema njenim rečima, o tome svedoči „obimna medicinska dokumentacija brojnih medicinskih stručnjaka” iz Vranja. Tvrdi da sud tu dokumentaciju nije uzeo u obzir.

Ona ističe da je okrivljeni tokom postupka saslušan samo u Osnovnom javnom tužilaštvu, kao i da je postupak neopravdano brzo završen pošto „Nikolić nije u bekstvu, niti preti zastarelost postupka”. Misli da nije opravdano ni to što se postupak vodi pod oznakom „hitno”.

Đorović navodi da to što Nikolić nije bio sproveden na suđenje, za šta je postojao sudski nalog, nije pitanje njegove volje. Kaže da je za to postojao opravdan razlog, te da su „lica iz Okružnog zatvora u Vranju postupala u skladu sa izveštajima lekara”. Okružni zatvor se, inače, nalazi na dvadesetak metara od zgrade suda.

Đorović je komentarisala i medijske objave o ovom suđenju, kao što je tekst sa portala InfoVranjske (preuzet sa N1), u kome govori član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić.

Komentarisala je i karikaturu Marka Somborca, objavljenu na portalu Cenzolovka, optužujući medije da su preuzeli ulogu suda.

Optužila je i sud da je zauzeo stav i „pre početka suđenja” jer je od strane javnosti pozivan da bude „brzi egzekutor njenog branioca”.

„Kad ste braniteljka Nikolića nailazite na ’zid tišine’ ukoliko puno pitate. A možete i da dobijete nalog da se pretrese vaša advokatska kancelarija”, rekla je Đorović pred Višim sudom.

Osnovna javna tužiteljka Gordana Nedeljković ostala je pri predlogu da se žalbe odbiju kao neosnovane i tražila da se potvrdi presuda Osnovnog suda, čemu se pridružila i punomoćnica oštećenih Kruna Savović.

Odluka sudskog veća, u čijem sastavu su Dragana Ilić Marković, Aleksandra Tošić Arsić i Zorica Stojčić, biće naknadno dostavljena Osnovnom sudu.

Već osuđen na 14 meseci zbog pretnji novinarima

Nikolić je u oktobru prošle godine osuđen na 14 meseci zatvora zbog nasilja prema OK radiju. Tokom suđenja je uputio nove pretnje oštećenima Vladković, Ivanovoj i prisutnim novinarima, rekavši: „oni koji se boje i trebaju da se boje” i da će „skršiti Vranje i Beograd” ukoliko ostane u pritvoru, zbog čega je odlukom Osnovnog suda krajem juna osuđen na još 18 meseci zatvora.

Vladković i Ivanova, koje su još uvek pod policijskom zaštitom, pred Osnovnim sudom su rekle da se i dalje ne osećaju bezbedno.

MATIĆ: VAŽNO JE UTVRDITI UČEŠĆE INSTITUCIJA U OPSTRUKCIJAMA SUĐENJA

Suđenju je prisustvovao i Veran Matić, član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, koji je za Cenzolovku rekao da je bitno da se utvrdi na koji način i uz čiju pomoć Nikolić uspeva da opstruira i odlaže suđenja, na koji način dobija potvrde zdravstvenih institucija, na koji način ih tumači upravnik zatvora u Vranju i odlučuje da optuženog ne dovodi na suđenja.

On navodi da ne postoje razlozi za to, jer se i sam zatvor nalazi u dvorištu suda, a postoje sudnice raspoložive za prisustvo osoba sa invaliditetom.

Matić pita i zbog čega vršiteljka funkcije predsednice suda Milena Stojević, u predmetu koji je u Viši sud stigao sa oznakom „hitno”, odlučuje da tu oznaku urgentnosti zanemari i dodeljuje predmet sutkinji Mihajlović Jovanović koja je u tom trenutku na odmoru. Umesto da ona preispita svoju odluku da zanemari oznaku „hitno”, preispituju se sudija Osnovnog suda i tužiteljka o tome zašto su stavili ovu oznaku, kaže Matić.

Matić navodi da od samog početka postoje opstrukcije, često vezane za povlačenja ovlašćenja zastupanja Nikolića pred sama ročišta.

„Bila je opstrukcija i u dolasku optuženog na suđenje. Stalno imamo određenu vrstu dogovora između zdravstvenih institucija, uprave zatvora i advokata kako bi se sudski postupak odužio maksimalno upravo zato što je Nikolić trebao da 17. avgusta izađe iz zatvora u kome izdržava kaznu zbog ugrožavanja bezbednosti i nasilja prema OK radiju. Veoma je važno da stignu i spisi iz Specijalne bolnice iz Beograda sa veštačenjem zdravstvenog stanja Nikolića kako bi se i u ostalim sudskim procesima koji se vode protiv njega mogla eliminisati opstrukcija u vezi sa zdravstvenim potvrdama o tome da on ne može da prisustvuje suđenju”, kaže Matić.

Matić podseća da je u toku i suđenje protiv Nikolića zbog ugrožavanja sigurnosti bivšeg načelnika policije u Vranju Igora Živkovića, zbog pretnji zaposlenom u Okružnom zatvoru u Beogradu i nasilja prema bivšoj devojci. Ovo govori o tome da on isto krivično delo ponavlja i veruje da su toga svesni oni koji odlučuju u sudskim procesima i da će pravosuđe pokazati „zdraviju stranu kako bi se građani osećali slobodni, a novinari mogli neometano da rade svoj posao”.

Tekst prenet sa portala Cenzolovka.

Autorka: Dejana Cvetković