„Nisu me pustili u Srbiju, bila sam zatvorena na aerodromu 40 sati“: Ruska novinarka tvrdi za RSE da je deportovana na Maltu

Objavljeno: 11.08.2023.

Bivša novinarka ruskog studentskog časopisa „Doxa“ Nataša Tiškevič (Natasha Tyshkevich) bila je, prema njenim rečima, zatvorena na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu oko 40 sati.

Ilustracija: Donald Giannatti na Unsplash-u Ilustracija: Donald Giannatti na Unsplash-u

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nije odgovorilo na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) da potvrdi informaciju o zatvaranju ruske novinarke, kao i da navede razlog zbog čega je ona bila zatvorena.

Ona je rekla da je sa Malte doputovala u Beograd 7. avgusta koristeći „Pasoš za turiste“, koji joj je izdala Nemačka, gde sada živi. Međutim, ulazak u Srbiju joj je odbijen.

„Dobila sam ovaj dokument od nemačkog Ministarstva spoljnih poslova pre godinu dana, jer je ruski pasoš oduzela ruska policija tokom krivičnog postupka“, rekla je ona za RSE.

Nataša Tiškevič jedna je od četiri studenta koji su radili za nezavisni moskovski studentski časopis, a koji su 2021. osuđeni na dve godine „popravnog rada“ zbog videa u kojem su branili slobodu okupljanja mladih Rusa.

Kako piše Gardijan, oni su bili u kućnom pritvoru skoro godinu dana nakon što su privedeni u aprilu 2021. zbog postavljanja trominutnog video snimka na Jutjub (YouTube), u kojem su rekli da je izbacivanje i zastrašivanje studenata zbog učešća na skupovima podrške zatvorenom kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom protivzakonito.

Zatvaranje na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu ocenjuje kao kršenje ljudskih prava.

„To je zaista bio pritvor koji pravno nema smisla. Mogla sam samo da čekam na aerodromu. Imala sam napad panike pred policajcima kada su mi pokazali ćeliju, ali su vikali i insistirali da uđem, inače bi me strpali u pravi zatvor“, rekla je ona za RSE.

 Kako je istakla, tokom 40 sati na aerodromu dobila je malo hrane.

„Prijatelji su pokušali da mi daju hranu preko informativnog centra na aerodromu, ali je policija to odbila“, rekla je ona.

Kako je rekla za RSE, 9. avgusta deportovana je na Maltu, odakle će otići nazad za Nemačku.

Zabrana ulaska u Srbiju ruskom aktivisti desila se i 13. jula. Tada je osnivač Ruskog demokratskog društva Peter Nikitin bio zadržan na aerodromu Nikola Tesla, takođe „bez objašnjenja“.

Niktin je antiratni aktivista, organizator protesta podrške Ukrajini i kritičar vlasti ruskog predsednika Vladimira Putina.

Još jedan ntiratni aktivista iz Rusije, Vladimir Volohonski, rekao je za RSE da je od policije 25. jula dobio obaveštenje da mu je odbijen privremeni boravak u Srbiji.

Volohonski je opozicioni političar iz Sankt Petersburga, a u Srbiju je stigao u maju 2022., posle pritisaka i progona u svojoj zemlji. Kao stranac je u Beogradu do sada imao dozvolu za privremeni boravak.

Tekst prenet sa portala dnevnog lista Danas.

Izvor: Radio Slobodna Evropa