SafeJournalists: Dodik mora biti kažnjen zbog pretnji novinarima i ugrožavanja njihove sigurnosti

Objavljeno: 16.08.2023.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik optužio je grupu medija da stvaraju atmosferu progona protiv Republike Srpske i njenog rukovodstva, uz pomoć novca iz Velike Britanije, a dopisnika televizije N1 iz Banjaluke Mladena Vujinovića nazvao neprijateljem Republike Srpske.

Dodik je na konferenciji za medije u subotu optužio portale Buka i Capital i televizije N1 i BN da, uz pomoć novca iz Velike Britanije, prave atmosferu protiv rukovodstva RS i rade protiv samog entiteta i interesa srpskog naroda. Takođe, nakon pitanja novinara N1 televizije Mladena Vujinovića o tome da li je odustao od ranije najavljenih zakona kojima je obećao da će proterati Sud i Tužilaštvo BiH, Dodik je poručio novinaru da je njegova medijska kuća neprijatelj Republike Srpske, da je sam Vujinović neprijatelj RS, a ako nije, da onda napusti tu medijsku kuću.

Udruženje BH novinari zatražilo je hitnu istragu Dodikovih prijetnji  novinarima i medijima koje su ozbiljno dovele u pitanje njihovu sigurnost, kao i  normalan  opstanak i rad u Banjoj Luci i drugim gradovima Republike Srpske. Generalna sekretarka BH novinara Borka Rudić podseća kako predsednik RS MIlorad Dodik skoro dve decenije ne prestaje sa prijetnjama, uvredama, brutalnim napadima i rušenejm profesionalnog dostojanstva novinara i novinarki u tom entitetu ali i u celoj BiH. ,,Ovo što se desilo u subotu na press konferenciji u Banjoj Luci je vrhunac Dodikove verbalne i institucionalne torture prema novinarima i medijskim slobodama. Policija i pravosuđe ne smeju da ostanu nemi na ovaj poslednji napad jer su propustili delovati kao odgovorne državne institucije desetinama prethodnih napada i pretnji koje je Dodik upućivao. Nekažnjivost nasilja prema novinarima ne sme biti praksa, makar iza napada stajao i sam predsednik jednog bh entiteta“,  kaže Rudić i naglašava da će BH novinari i Linija za pomoć novinarima poslati prijave policiji i nadležnom tužilaštvu u Banjoj Luci.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svojoj članici Udruženju BH novinari i poziva Dodika, kao i sve druge nosioce javnih funkcija da se uzdrže od targetiranja novinara i medija. Mreža upozorava da je ovakav način ophođenja prema novinarima i medijima opasan i da na taj način novinari postaju mete različitih vrsta napada i pritisaka.

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju, te zatražiti njihovu intervenciju protiv nasilje prema novinarima u Republici Srpskoj koje traje nesmanjenom žestinom od početka 2023. godine.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 14.8.2023.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Tekst prenet sa portala SafeJournalists.