MEDIJSKA SCENA SRBIJE U JULU 2023. GODINE

Objavljeno: 16.08.2023.

Monitoring izveštaj ANEM-a za jul 2023. godine o slobodi izražavanja, starim i novim propisima i analizom SLAPP tužbi

Ilustracija: Cash Macanaya na Unsplash-u Ilustracija: Cash Macanaya na Unsplash-u

Monitoring medijske scene izrađuje se s ciljem kontinuiranog praćenja događaja i procesa koji utiču na stanje medijskih sloboda u Republici Srbiji. Autori monitoringa bave se: slobodom izražavanja; praćenjem implementacije postojećih propisa; usvajanjem novih propisa, ali i izmenama i dopunama aktuelnih, kako iz oblasti medija, tako i iz drugih oblasti koje na direktan ili indirektan način utiču na slobodu medija; kao i analizom SLAPP tužbi (strateških tužbi protiv učešća javnosti) usmerenih prema novinarima i medijima.

Sloboda izražavanja

Za jul mesec analiziran je izveštaj „Bezbednost novinara u digitalnom okruženju”, koji su objavile Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Balkanska istraživačka mreža BIRN Srbija (BIRN), i iz koga su izdvojeni najbitniji zaključci.

Udruženje novinara Srbije (UNS) objavilo je podatak da je zabeležilo 67 slučajeva ugrožavanja bezbednosti novinara tokom prve polovine 2023. godine, a najučestaliji oblik ugrožavanja bezbednosti su pritisci, pretnje, kao i fizički napadi, slučajevi onemogućavanja rada, zastrašivanja, napadi na imovinu novinara i ugrožavanje njihove privatnosti.

Detaljnije je analiziran slučaj Olivere Vladković, vlasnice OK radija, i Svetlane Ivanov, zaposlene u OK radiju, zatim slučaj Dinka Gruhonjića, programskog direktora Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), glavnog i odgovornog urednik portala Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) i zamenika glavne i odgovorne urednice portala Autonomija, slučaj objavljivanja spota ,,Stop stranoj propagandi” kojim se targetiraju novinari N1, Nova S i Nova, kao i slučaj Srđana Nonića, glavnog i odgovornog urednika portala Niška inicijativa i građanskog aktiviste. 

Monitoring procesa usvajanja novih zakona 

I dalje se odlaže usvajanje izmena ključnih medijskih zakona, na koje se država obavezala. Nacrt novog Zakona o elektronskim medijma (ZEM), kao i Nacrt novog Zakona o javnom informisanju i medijima (ZJIM) – završeni su u maju, imajući u vidu da je aprilski rok bio probijen. Javne rasprave o navedenim nacrtima još uvek nisu počele, niti je predstavnicima novinarskih udruženja i asocijacija medija poznato kada će početi.

Implementacija postojećih propisa

U vezi sa projektnim sufinansiranjem, mesec jul je obeležilo kašnjenje Ministarstva informisanja i telekomunikacija, tako da su rezultati konkursa za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja od interesa za javnost objavljeni tek 11. 8. 2023. godine.

Komisije za ocenjivanje projekata u opštinama nastavljaju sa ustaljenim principom dodeljivanja najvećih iznosa medijima bliskim vladajućoj stranci. U izveštaju su detaljno navedeni predlozi komisije u opštini Sombor, gde je sredstva dobilo 18 od 40 medija koji su konkurisali, a najviše - ,,Udruženje građana Ja volim Sombor, Sombor’’ za projekat koji će realizovati medij ,,025.rs’’, ,,NS vid media doo Novi Sad’’ za projekat koji će realizovati ,,Radio Sombor’’ i ,,Televizija Sombor doo Sombor’’ sa projektom koji će se realizovati na ,,Tv Sombor.” Sredstva su dobili i ,,Preduzeće za radio i televizijske aktivnosti STV Ka-54 doo Sombor’’, ,,Milan Šveljo pr proizvodnja kinematografskih dela audio vizuelnih proizvoda i televizijskog programa Video kreativa tim Sombor’’, zatim ,,Vtv doo Subotica’’, ,,Društvo sa ograničenom odgovornošću informativno - propagandni centar Kula, Kula’’, ,,Društvo sa ograničenom odgovornošću ApaOne Novi Sad’’, kao i drugi mediji navedeni u izveštaju.

Kada je u pitanju Inđija, 20 medijskih projekata podržano je iznosom od 25,8 miliona dinara iz budžeta opštine: ,,Sremska televizija doo Šid’’ i ,,Radio televizija Inđija doo, Inđija’’ dobile su po 6 miliona dinara, odnosno skoro polovinu ukupno raspoloživog iznosa. Sredstva su dobili i ,,Inđijska panorama’’, ,,Društvo za trgovinu promet i usluge Infocyber doo Inđija’’, ,,Gradske info doo Novi Sad’’, kao i ,,Saveta Kovačević pr audio i video produkcija centralna produkcija Veliki Radinci’’. Produkciji ,,QWP media društvo sa ograničenom odgovornošću Beograd – Novi Beograd’’ pripalo je 2 miliona dinara, a ,,Novinsko – izdavačko privredno društvo Sremske novine doo Sremska Mitrovica’’ je 1,2 miliona dinara.

Kada je reč o borskim medijima, od predviđenih 8 miliona dinara za sufinansiranje u 2023. godini, Komisija za ocenu medijskih projekata je raspodelila 7,6 miliona dinara, a najveći iznos dodeljen je produkciji ,,Smilja Đorđević preduzetnik produkcija audio-video zapisa i konsultantske usluge S media team Beograd-Zemun’’ za projekat koji će realizovati ,,TV Studio B’’ – 1,5 miliona dinara. Pažnja je usmerena na zanimljiv slučaj ,,Društvo sa ograničenom odgovornošću Digital 030 Bor’’, kome je za projekat koji će realizovati ,,Internet portal www.digital030.rs’’ pripao iznos od 1,48 miliona dinara, iako je pomenuti portal u registar medija upisan 2021. godine, a do danas na svom sajtu ima svega devet informacija. Sredstva su dodeljena i „Nada Gudurić PR agencija za informativnu delatnost i marketing Npress Bor”, zatim ,,Medijski centar radio kometa – Klik d.o.o. Bor”, ,,Društvo sa ograničenom odgovornošću za izdavanje novina MM Boned, Bor’’, njihovom štampanom glasilu „Nedeljnik Timočke Krajine Timočke’’, kao i firmi ,,Hype showtime doo Zaječar’’.

Za izradu monitoringa koriste se javno dostupni podaci, podaci dobijeni od novinara, urednika i drugih medijskih radnika, novinarskih udruženja i medijskih asocijacija, kao i državnih i nedržavnih organa.  

Medijski monitoring izrađuje se u okviru ANEM-ovog "Sistem prevencije nasilja i zaštite novinara", uz finansijsku pomoć Evropske unije kroz program pomoći profesionalnim medijima u Srbiji.

Monitoring Izveštaj uradio je stručni monitoring tim ANEM-a iz advokatske kancelarije „Živković&Samardžić", a celokupan se može pronaći na ovom linku