Niški postupci

Objavljeno: 23.08.2023.

Prenosimo informacije sa portala Niška inicijativa o sudskim postupcima u vezi sporova urednika ovog portala Srđana Nonića sa urednikom portala 018 Nikolom Panićem

Viši sud utvrdio da nema krivice povodom stripa i satire Viši sud utvrdio da nema krivice povodom stripa i satire

 

Viši sud potvrdio, Panić izgubio tužbu za uvredu protiv Nonića

Viši sud u Nišu je potvrdio presudu Osnovnog suda kojim je odbijen tužbeni zahtev Nikole Panića urednika provladinog “portala 018” i radnika Gradske uprave u Nišu za krivično delo uvrede iz Člana 170. Krivičnog zakonika Srbije koju je podneo protiv Nonić Srđana, urednika medija Niška inicijativa.

Viši sud je potvrdio sve stavove u presudi Osnovnog suda i utvrdio da nema bitnih povreda odredaba krivičnog postupka i da je žalba advokata  Nikole Panića neosnovana. Paniću je naloženo u presudi da treba da nadoknadi troškove krivičnog postupka Srđanu Noniću.

Panićeva tužba je stavljala na teret Noniću da je učinio krivično delo uvrede, tako što je objavio strip sa satiričnim sadržajem, objavio snimak kada je pokušao da uzme izjavu od Panića povodom nagrade “Pol Polanski” za izuzetan doprinos novinarstvu i humanizmu, kao i za komentar koji je dao dnevnom listu Danas baš povodom nagrade koju je Panić dobio.

Sud je takođe cenio da nema elemenata uvrede ni u snimku gde je Nonić pokušao od Panića da uzme izjavu povodom nagrade za novinarstvo.

U tužbi se navodi da je Panić zbog pretrpeljnih duševnih bolova usled krivičnih dela Nonića, pretrpeo nematerijalnu štetu i traži se da Nonić isplati 200.000 dinara, a u drugom delu tužbe, posle izvođenja dokaza, Sud donese presudu i kazni jedinstvenom kaznom Nonića sa 400.000 dinara.

U tužbi se navodi, da se ovim delima Nonića vređaju njegova “profesionalna dostignuća, posebno jer zadnja imaju prisutan međunarodni element”.

Nikola Panić je urednik provladinog medija portal 018, pravno lice koje je vlasnik medija ima poslovni prihod od preko 7 miliona dinara godišnje, Nikola Panić radi kao zaposlen u Gradskoj upravi.

Podaci do kojih je došla redakcija istraživanjem, govori da je njegov medij na razne načine finansiran od strane većeg broja javnih preduzeća i pravnih lica koje su deo javnog sektora, lokalnog ili državnog. Portal 018 više puta je pred Savetom za štampu dobijao opomene zbog kršenja Kodeksa novinara Srbije.


Tužilaštvo u Nišu donelo optužni predlog protiv Panića

Tužilaštvo u Nišu, donelo je optužni predlog kojim se tereti Nikola Panić da je izvršio krivično delo “Ugrožavanje sigurnosti” iz člana 138. stav 3 u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakonika Srbije.

Tužilaštvo u optužnom predlogu traži iznošenje svih dokaza koji su sakupljeni u predistražnom postupku i traži od Osnovnog suda da Panića osudi na 6 meseci kazne zatvora  koju će izvršiti ukoliko izvrši novo krivično delo u roku od dve godine, tj traži da bude uslovno osuđen na dve godine. Ovo je po pomenutom članu zakona najblaža propisana kazna. Kazna po članu 138. Krivičnog zakona kreće od šest meseci do pet godina. Pretres pred Osnovnim sudom u Nišu još uvek nije zakazan.

Nikola Panić, urednik provladinog medija Portal 018, januara 2023. godine snimljen u radno vreme u jednom kazinu u Nišu posle čega je više minuta jurio i pokušavao da uzme telefon uredniku portala Niška inicijativa Srđanu Noniću, uz pretnje i fizičko nasrtanje.

Osnovno javno tužilaštvo je više meseci vodilo predmet, saslušani su osumnjičeni Panić kao i oštećeni Nonić, pa je najzad optužni akt donet posle više od 7 meseci.

Nikola Panić je radnik Gradske uprave grada Niša i urednik provladinog “Portala 018”, dok njegovo medijsko udruženje na godišnjem nivou inkasira preko 7 miliona dinara od raznih ugovora. Podaci koje imamo kao redakcija govore da je “Portal 018” redovno na spisku medija koje finansira javni sektor u Nišu, ali i ne samo u Nišu.

Posle ovog incidenta, organi gradske uprave gde Panić i radi, ušli u seriju falsifikovanja dokumenata o radnom vremenu Nikole Panića, zbog čega je podneta krivična prijava protiv više lica koje rade u javnom sektoru grada Niša, ali i nekoliko dopuna iste krivične prijave. Upravna inspekcija je konstatovala nepravilnost u ovom slučaju jer u samom aktu nije postojao zavodni pečat, ali je navela da nema kršenja zakona pa nije bilo mesta za dalje postupanje.

Tekstovi preneti sa portala Niške inicijative.