„Pretio mi je ubistvom, a onda je ušao u moju kancelariju, i udario pesnicom ispod levog oka, i dok sam pokušavao da ga smirim, udario me po drugi put“, glavni i odgovorni urednik N2 portala

Objavljeno: 07.12.2023.

Sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara i trening za unapređenje bezbednosti novinara održani u Čačku

Sastanak SRG u Čačku (foto: OEBS / Miroslav Janković) Sastanak SRG u Čačku (foto: OEBS / Miroslav Janković)

Čačak, 7. decembar 2023. — Grad u sedištu Moravičkog okruga ugostio je juče članove Stalne radne grupe za bezbednost novinara (SRG) kada je u prostorijama Naučno-tehnološkog parka u Čačku održan još jedan sastanak SRG praćen treningom za unapređenje bezbednosti novinara. I ovaj sastanak je organizovala Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) u okviru projekta “Sistem prevencije nasilja i zaštite novinara” koji su podržali Evropska komisija kroz Program podrške nezavisnim medijima u Srbiji i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Republike Srbije, kao i kancelarija Misije OEBS u Srbiji i Fondacija Slavko Ćuruvija.

Cilj sastanaka SRG jeste da okupi medijske radnike i radnice koji doživljavaju pretnje i nasilje u lokalnoj sredini i poveže ih sa odgovarajućim kontakt tačkama u policiji i tužilaštvu kako bi se unapredila komunikacije među njima, uspostavilo se prekopotrebno poverenje i time povećala osetljivost institucija na slučajeve nasilja i pretnji koje sprečavaju novinare da kvalitetno obavljaju svoj posao u javnom interesu.

Na to je podsetio član SRG i predsednik UO ANEM-a Veran Matić kada je otvorio sastanak ispred brojnih novinara čačanskih redakcija i javnih tužilaca u Višem javnom tužilaštvu u Čačku, Anke Bradić, i u Užicu, Srđana Božovića, javnih tužilaca Osnovnog javnog tužilaštva u Čačku, Vladimira Brkovića, i u Užicu, Vladimira Boškovića. Pridružili su se i javni tužioci u Osnovnom javnom tužilaštvu u Gornjem Milanovcu Jelena Tomović, i u Požegi Stevan Bošković i Jelena Kokot, kao i kontakt tačke u Ministarstvu unutrašnjih poslova u Čačku i Užicu Bratislav Prelić, Ivan Milutinović, Dušan Negojević i Marko Jašović.

Članovi SRG na sastanku u Čačku (foto: OEBS /  Miroslav Janković)

 

Sastanak SRG započeo je pregledom otvorenih slučajeva pretnji Stojanu Markoviću (Ozon Pres) i proganjanja Gvozdena Nikolića (Glas Zapadne Srbije), koji su se suočili sa zastojem u radu Službe za borbu protiv organizovanog kriminala koja nije poslala tražene izveštaje Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal. Matić je u izlaganju podsetio na prethodne pokušaje izmene Krivičnog zakona kako bi se omogućilo efikasnije otkrivanje počinilaca pretnji i napada na novinare, dok je Miroslav Janković iz OEBS-a najavio da će se sledeće godine nastaviti rad SRG na razmatranju mogućnosti izmena postojećeg krivično-pravnog okvira kako bi se omogućila efikasnija i sveobuhvatnija zaštita bezbednosti novinara.

Ispred novinarskih udruženja i organizacija sastanku su, pored Verana Matića, prisustvovale i Nataša Jovanović (Asocijacija onlajn medija) i Dragana Bjelica (UNS), a iz lokalnih redakcija na sastanak su došli brojni medijski radnici i radnice: Nenad Nešović (N2), Svetlana Kojanović i Dragana Krnetić (CEMA), Milena Gavrilović i Slobodan Vukajlović (Epicentar Pres), Nebojša Savić, Ivana Đurđević i Tamara Raković (Takovske novine), Jelena Penezić (Radio Luna), Marija Vranić i Miloš Vulović (Reč medija), Novka Ilić (Radio slobodna Evropa, Užice medija) i Violeta Popović (GM Info).

Svedočenja o preživljenom nasilju počelo je izlaganjem Nenada Nešovića iz N2 u Čačku. On je dva puta napadnut u samoj redakciji koja je nešto ranije bila obijena, a tom događaju je prethodila pretnja od osobe koja ga je na kraju i napala i pretila da će ga ubiti pištoljem. Nenad već neko vreme ne ide na posao zbog straha koji oseća, a kaže da ga niko ne bi kontaktirao oko ovih napada i pretnji da to nije uradila SRG. U njegovom slučaju, policija nije reagovala na prijavu obijanja redakcije, a napad koji je dva puta prijavljen policiji nije izazvao reakciju Tužilaštva zbog manjka svedoka. Tom prilikom ga je Vladimir Brković, javni tužilac iz Čačka posavetovao da pokrene privatnu tužbu i pojasnio mu detalje slučaja. Predstavnici SRG nastojaće u narednom periodu da pomognu napadnutom kolegi u svim aktivnostima vezanim za njegovu bezbednost. 

Milena Gavrilović, novinarka Epicentar presa, bavi se novinarstvom već dve decenije, ali sada razmišlja da se povuče iz profesije. To je posledica brojnih pretnji, napada i izliva nasilja koje je novinarka pretrpela tokom svog radnog veka. Pisali su joj preteće poruke, lomili brisače usred najveće mećave, napali su je na protestu sa kog je izveštavala – slučaj koji se vodi već četiri godine, a sada je vraćen na apelaciju. Tu ne prestaje spisak povreda bezbednosti Milene Gavrilović i njenih kolega, ali uprkos tome neke sudije u Beogradu ograđuju se od napada na medije i govore kako ne razumeju zašto im se obraćaju.

Dragana Bjelica iz UNS-a izdvojila je probleme sa kojima se suočavaju Takovske novine, koje su tužene od strane predsednika lokalnog odbora SNS, zbog prenošenja stavova političke organizacije koja je u to vreme imala predstavnike u lokalnoj skupštini. 

Nataša Jovanović iz Asocijacije onlajn medija skrenula je pažnju na to koliko princip nekažnjivosti obeshrabruje novinare i kako svest o njihovoj profesiji kao onoj od javnog značaja manjka. Zamolila je prisutne novinare da usvoje i prenesu svojim kolegama potrebu da svaki vid ugrožavanja bezbednosti prijave kontakt tačkama jer se tako stvara baza i pregled slučajeva koje institucije ne prepoznaju, ali novinari i novinarke osećaju na svojoj koži.

Svetlana Kojanović iz CEMA-e rekla je kako se ponavlja atmosfera od pre četvrt veka zbog obeležavanja određenih novinara i novinarki kao stranih plaćenika, izdajnika… Njena ćerka, osoba sa invaliditetom, bila je predmet targetiranja od strane jednog konkretnog medija čije ime Svetlana nije navela. „Da tužim privatno“, rekla je ona, „po ceo dan bih bila u sudnici“, i inistirala da SRG treba da pomogne sa pronalaženjem načina da se i takvim napadima stane na put.

Ona je dodala kako veruje da bi mlade ljude trebalo obeshrabriti da se bave novinarstvom, ali je Veran Matić odgovorio da mlade novinare jeste teško edukovati za standarde novinarstva koje poznajemo, ali da upravo zato ANEM organizuje treninge za studente i studentkinje širom Srbije. Novinarstvo je u sve težoj situaciji i neophodno je menjati kulturu nasilja u našem društvu, naglasio je on.

"Čuli smo svedočenja „iz prve ruke“ ugroženih novinara, tužilaca i policajaca, razmenili informacije i ustanovili da je svima potrebno mnogo više znanja i informacija, posebno o pozitivnim slučajevima iz prakse rešavanja slučajeva napada na novinare. Naša Radna grupa i predstavnici udruženja potrebno je da budu konstantno na svakom mestu gde dođe do napada na novinare kako bi pomogli na najefikasniji način – i novinarima ali i predstavnicima institucija“, zaključio je Matić.

Trening za bezbednost novinara u Čačku

Do sada su slični sastanci Stalne radne grupe za bezbednost novinara održani u Beogradu, Pančevu, Subotici, Novom Sadu, Novom Pazaru i Nišu sa ciljem upoznavanja novinara i medijskih radnika sa mehanizmima zaštite koji im stoje na raspolaganju. Ostale aktivnosti ANEM-a u okviru projekta „Sistem prevencije nasilja i zaštite novinara“ podrazumevaju i rad besplatne, 24-časovne SOS Sigurne linije (0800 100 115) za prijavljivanje slučajeva ugrožavanja bezbednosti novinara, informativnu internet stranicu i mobilnu aplikaciju „Bezbedni novinari“, zagovaranje za bolju zaštitu novinara kroz efikasniji rad institucija i bolju legislativu, kao i treninge za unapređenje bezbednosti novinara koje drži novinar, trener, urednik i nekadašnji direktor Centra za istraživačko novinarstvo Branko Čečen. Baš jedan takav trening usledio je nakon zaključivanja sastanka SRG u Naučno-tehnološkom parku u Čačku. 

Do sada je oko 150 novinara, studenata novinarstva i predstavnika nevladinog sektora obuhvaćeno treninzima koji će se, kao i sastanci SRG, održavati i naredne godine u brojnim gradovima Srbije, u organizaciji ANEM-a u okviru projekta „Sistem prevencije nasilja i zaštite novinara“, podržanog od strane Evropske komisije, Ministarstva informisanja i telekomunikacija i Misije OEBS-a.