Vrhovno javno tužilaštvo traži spise predmeta u vezi sa oslobađajućom presudom u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije

Objavljeno: 06.02.2024.

Vrhovno javno tužilaštvo zatražiće spise predmeta od nadležnog suda u vezi sa oslobađajućom presudom u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije, saznaje nezvanično "Blic".

Slavko Ćuruvija (foto: Medija Centar) Slavko Ćuruvija (foto: Medija Centar)

- Tražiće se spisi predmeta u cilju zaštite zakonitosti protiv presude Apelacionog suda – navodi naš izvor.

Reč je o vanrednom pravnom leku za koji je nadležno samo Vrhovno javno tužilaštvo, a nakon što se presuda razmotri šalje se dalje Vrhovnom sudu.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu saopštio je u petak, 2. februara, da je oslobodio četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti optužbi za učešće u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine.

Sud je preinačio prvostepenu presudu i pravosnažno oslobodio Radomira Markovića optužbe za teško ubistvo u podstrekavanju, a Milana Radonjića, Miroslava Kuraka i Ratka Romića da su, kao saizvršioci, izvršili teško ubistvo.

Na sajtu Suda je 2. februara objavljeno da "nema neposrednih i posrednih dokaza koji bi pouzdano potvrdili da su Marković, Radonjić, Kurak i Romić izvršioci ovog krivičnog dela".

Ko je bio Slavko Ćuruvija?

Slavko Ćuruvija je, nakon što je napustio poziciju glavnog i odgovornog urednika u državnom listu "Borba", osnovao "Nedeljni telegraf", početkom 1996. godine i prvi nezavisni dnevnik u Srbiji "Dnevni telegraf", a zatim i nedeljnik "Evropljanin".

Bio je kritičar vlasti tadašnjeg autoritarnog predsednika Slobodana Miloševića.

Po posebnom medijskom zakonu, "Dnevni telegraf" je uz još nekoliko medija, zabranjen 14. oktobra 1998. godine, nakon čega je štampan u Crnoj Gori i distribuiran u Srbiji kroz mrežu izdavača.

Neposredno pred početak bombardovanja, u martu 1999. godine osuđen je na petomesečnu kaznu zatvora zbog uznemiravanja javnosti. Advokati su, ipak, uspeli da intervenišu i spreče njegovo zatvaranje.

Pet dana pre ubistva, 6. aprila 1999, u dnevnom listu „Ekspres politika“ pojavio se tekst "Ćuruvija dočekao bombe", koji je iste večeri pročitan u Drugom dnevniku RTS-a. Pisac teksta Miroslav Marković poziva se na izjavu Mirjane Marković iz novembra i kaže da je Ćuruvija "izdajnik", koji je sve vreme "priželjkivao bombe za Srbe" i čija izdaja neće biti zaboravljena.

Na Uskrs 11. aprila ubijen u prolazu zgrade u kojoj je živeo u Svetogorskoj ulici u Beogradu. Ubijen je vatrenim oružjem s leđa a sa njim je bila nevenčana supruga Branka Prpa. Vest o ovom ubistvu šturo je preneta na Dnevniku RTS.

Tekst prenet sa portala UNS.