Protestni skup “Za Slavka“: Ubili ste pravdu, ali istina živi

Objavljeno: 06.02.2024.

Građani i novinari koji su se okupili na protestnom skupu ispred Apelacionog suda u Beogradu, koji je oslobodio optužene za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije, sa 25 minuta ćutanja uputili poruku da su zanemeli pred činjenicom da će ubistvo Slavka Ćuruvije ostati nekažnjeno i sa stotinama podignutih ogledala pokazali pravosuđu sopstveni odraz

Protestni skup ispred Apelacionog suda (foto: Marko Risović / Cenzolovka) Protestni skup ispred Apelacionog suda (foto: Marko Risović / Cenzolovka)

Zastava sa natpisom „Ubili ste pravdu, ali istina živi“ razvijena je danas ispred Apelacionog suda, dok je stotine ogledala podignuto i usmereno ka sudijama ovog suda, gde je prošlog petka objavljena presuda kojom su četvorica bivših pripadnika Resora državne bezbednosti oslobođena krivice za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Okupilo se oko 700 građana, među kojima veliki broj novinara, koji su se odazvali pozivu Slavko Ćuruvija fondacije, Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Udruženja novinara Srbije, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Asocijacije onlajn medija, Local pressa i GS KUM Nezavisnost.

Ivana Stevanović, izvršna direktorka Slavko Ćuruvija fondacije, jedina se obratila okupljenima, istakavši da je ovo okupljanje način „da pokažemo sistemu koliko nas ova nepravedna presuda boli“, kao i da nema više tih reči koje bi mogle da se upute sudu, ostaju samo „muk neverice, šoka i bola“. Poručila je da su građani i novinari zanemeli pred činjenicom da „ubistvo Slavka Ćuruvije ostaje nekažnjen zločin“.

Stevanović je pozvala okupljene da podignu ogledala i sa 25 minuta tišine podsete na 25 godina čekanja na pravdu koja nije dočekana, od 1999. godine, kada je Ćuruvija ubijen u prolazu ispred zgrade u kojoj je stanovao u Svetogorskoj ulici u Beogradu.

Ogledala su podigli i ćerka ubijenog novinara Jelena Ćuruvija, njen suprug i  Slavkova unuka.

Ćerka Slavka Ćuruvije Jelena sa porodicom na protestnom skupu zbog oslobađajuće presude za ubice njenog oca (foto: Marko Risović / Cenzolovka)

Tužilac Milovanović: Tužan dan za pravdu

Među okupljenima je bio i tužilac Predrag Milovanović, koji za Cenzolovku kaže da je ovo „tužan dan za pravdu“, da je kao građanin „poražen činjenicom da posle toliko godina, decenija, još uvek nemamo ubicu i nalogodavce“ za ubicu Slavka Ćuruvije, ali da „imamo ljude koji su oslobođeni krivice, koji šetaju slobodni“ i to je „nešto što stvarno zabrinjava“.

Milovanović, koji je tužilac u procesu protiv četvorice optuženih za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, presudu za ubistvo Ćuruvije ocenjuje kao „pucanje države u samu sebe“ i lošu poruku novinarima, posebno onima koji su već na meti, te „da je slobodna reč ugroženija nego ikada“.

Draža Petrović: Novo ubistvo Slavka Ćuruvije

Dragoljub Draža Petrović, glavni urednik lista Danas, kaže da se vlast „busala u grudi“ time što će rešiti ubistvo novinara, ali da se sada „dešava jedno novo ubistvo Slavka Ćuruvije, jer ispada da za to niko nije kriv“.
Naslovna strana Danasa osvanula je danas bela, samo sa natpisom „Slavko Ćuruvija  1949-1999-2024. On označava godinu rođenja, ubistva i „pravosudnog ubistva“ Slavka Ćuruvije, kaže Petrović. On kaže da, u pogledu odnosa prema medijima, novinari osećaju da se vremena nisu mnogo promenila od kada je Slavko ubijen.

Foto: Marko Risović / Cenzolovka

Igor Božić: Presuda pokazuje odnos države prema novinarima

Direktor programa Televizije N1 Igor Božić, koji je takođe prisustvovao ovom skupu, misli da donošenje oslobađajuće presude treba da zabrine sve novinare jer „pokazuje kakav je odnos države“ prema svim medijskim radnicima koji su kritični prema režimu, kao što je to bio Slavko Ćuruvija.

Božić ukazuje da novinari mogu postati „lake mete“.

„Deklarativno, država štiti novinare, a zapravo ih uopšte ne štiti jer dozvoljava da im prete i ne čini ništa kako bi pronašla one koji te pretnje šalju“, naglašava Božić.

Vladimir Kostić: Presuda obeshrabruje mlade novinare

Skupu je prisustvovala gotovo cela redakcija Centra za istraživačko novinarstvo Srbije. Glavni i odgovorni urednik CINS-a Vladimir Kostić smatra da je ovom presudom poslata poruka novinarima da „u suštini nije moguće rešiti nikakav ozbiljniji napad na novinare“, mada u normalnoj državi bilo kakav napad ne bi ni smeo da se desi.

„Solidarnost kolega je važna, ali jedino što novinarima zaista ostaje jeste da upozoravamo, pošto ne možemo da očekujemo neku veliku solidarnost koja bi zapravo izvršila pritisak na vlast“.

Kostić, koji je na čelu redakcije u kojoj su svi novinari dvadesetogodišnjaci ili na početku tridesetih, smatra da presuda kojom ostaju nekažnjene ubice Slavka Ćuruvije obeshrabruje mlade kolege jer uliva sumnju u to da se vredi baviti ovim poslom.

„Ipak ima onih koji su puni entuzijazma, koji pokušavaju nešto da pomere. U CINS-u ćemo se truditi da ohrabrujemo mlade kolege“, kaže Kostić.

Danica Vučenić: Država spremna da štiti ubice, a ne svoje građane

„Država je spremna da zaštiti ubice, ali nije spremna da zaštiti svoje građane, tako ni novinare, koji su takođe građani ove zemlje“, ocenjuje novinarka i autorka TV N1 Danica Vučenić. Za nju ova presuda nije iznenađenje, jer oni koji su devedesetih bili na vlasti i danas su na istoj poziciji, i „presuda, kao i činjenica da sva druga ubistva novinara nisu rešena“, predstavlja kontinuitet odnosa institucija države prema zločinima koji su počinjeni.

Tamara Filipović: Poruka presude je da niko neće odgovarati za zločine nad novinarima

Tamara Filipović, generalna sekretarka NUNS-a, kaže da je pravda posrnula i da pravde nema, te da „istina ostaje da živi“. „Nažalost, jedini slučaj ubistva novinara koji je došao do suda na kraju je okončan oslobađajućom presudom. To šalje poruku ovom društvu da su novinari mete i da niko neće odgovarati za počinjene zločine.“

Tekst prenet sa potrala Cenzolovka.

Autorke: Una Grekulović i Danica Đokić