SafeJournalists i MFRR partneri: Apelacioni sud oslobodio osumnjičene za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije

Objavljeno: 07.02.2024.

Apelacioni sud u Beogradu je u petak, 2. februara 2024. godine, preinačio rešenje Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu i oslobodio četvoricu osumnjičenih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Ovaj razočaravajući razvoj događaja predstavlja ozbiljno nazadovanje u borbi protiv nekažnjivosti i dodatno podriva bezbednost novinara.

Foto: Insajder TV/Marker Foto: Insajder TV/Marker

Ova konačna odluka dolazi 25 godina nakon ubistva Slavka Ćuruvije, koji je 11. aprila 1999. godine ubijen ispred svog stana u Beogradu. Prvi put osuđenima 2019. godine, Apelacioni sud je 2020. godine potvrdio osuđujuće presude četvorici bivših pripadnika Službe državne bezbednosti (SBD), Radomiru Markoviću, Milanu Radonjiću, Miroslavu Kuraku i Ratku Romiću. Ponovljeno suđenje počelo je 2022. nakon dodatnih informacija u vezi sa činjenicama optužbe. Završno ročište ponovljenog suđenja održano je u martu 2023. godine, a presuda je objavljena tek prošlog petka. Sud je potvrdio odluku drugostepenog suda i oslobodio optužene zbog nedostatka pouzdanih dokaza. Ova odluka je konačna i ne može se poništiti.

Partneri Media Freedom Rapid Response i SafeJournalists mreža oštro osuđuju odluku Suda i na kraju nedostatak pravde za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Ova presuda pojačava postojeću atmosferu neprijateljstva prema novinarima u Srbiji, koji se često izdvajaju zbog svog rada i meta su uznemiravanja i pritiska. Dalje, ova odluka ne šalje jasnu poruku da se napadi i kršenja bezbednosti i prava novinara neće tolerisati i da će se država oštro pozabaviti njima. Konačno, to baca senku na istrage o ubistvima još dvojice novinara u Srbiji, Milana Pantića 2001. i Dade Vujasinović 1994, čiji slučajevi i dalje ostaju nerešeni.

Pozivamo međunarodnu zajednicu da najoštrije osudi nedostatak odgovornosti u rešavanju Ćuruvijinog slučaja i donese pravdu njegovoj porodici. Takođe apelujemo na državu Srbiju da obezbedi pravdu za ubistva novinara Pantića i novinarke Vujasinović i da se zalaže za bezbednu klimu za sve novinare u Srbiji.

 

Media Freedom Rapid Response:

ARTICLE 19 Evropa

Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF)

Evropska federacija novinara (EFJ)

Međunarodni institut za štampu (IPI)

Free Press Unlimited (FPU)

OBC Transeuropa (OBCT)

 

Safe Journalists Mreža:

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

 

Tekst prenet sa portala SafeJournalists.