Sutra će biti izrečena presuda u predmetu za ugrožavanje sigurnosti i vređanje novinara Vladimira Mitrića

Objavljeno: 08.02.2024.

U Osnovnom sudu u Loznici, sutra (petak, 09.02.2024. godine), će biti izrečena presuda u predmetu u kojem je za ugrožavanje sigurnosti i vređanje novinara "Novosti" Vladimira Mitrića, optužen D.F., beogradski policajac u penziji, rodom iz lozničkog kraja. Suđenje je završeno juče (sreda, 7. 02, 2024.) završnim rečima tužilaštva, odbrane, optuženog i oštećenog.

Novinar Vladimir Mitrić (foto: privatna arhiva / Danas) Novinar Vladimir Mitrić (foto: privatna arhiva / Danas)

D.F. je OJT Loznica optužilo, po službenoj dužnosti, za ugrožavanje sigurnosti, a Mitrić je privatno podneo tužbu za uvredu. Bivši policajac je, tokom suđenja, priznao da je vređao Mitrića, što je potvrdio i njegov branilac. Sud je prihvatio da se u spise uvrsti i presuda kojom je 12. septembra 2005. godine, zbog nanošenja teških telesnih povreda našem kolegi, osuđen D.F. – bivši policijski službenik PS Novi Beograd Lj.T., koji je takođe rodom iz lozničkog kraja! 

Javni tužilac je tražio da D.F. bude osuđen, ali i da mu se izreknu i mere bezbednosti prema kojima ne sme da prilazi Mitriću na propisanoj udaljenosti. Tužilac je tražio da mera traje onoliko koliko zakon dozvoljava, a to je tri godine. Na predlog OJT-a, sudija za prethodni postupak je, odmah nakon nemilog događaja, doneo rešenje o stupanju na snagu tih mera koje podrazumevaju redovno javljanje policiji u Beogradu ili Loznici. 

Mitrić je, u završnoj reči, rekao da je optuženi obrazovan, stručan i karijerni beogradski policajac, koji je radio i u obezbeđenju Narodne skupštine Republike Srbije, kao i čovek koji se druži sa umnim, uticajnim i obrazovanim ljudima, posebno iz pravne struke. To, kako je naveo, ukazuje da je duboko svestan značenja onoga što je rekao, za šta je optužen. Policajac koji je obezbeđivao Mitrića rekao je na sudu, kao i novinaru “Novosti”, da mu je optuženi, javno i preglasno, rekao da će “kako pouzdano zna, onaj koji ga je premlatio, ponovo to učiniti”, misleći na ono što je učinio njegov kolega pre više od 18 godina, na način koji je, po batinjanju i svemu ostalom, ličio na napad na Milana Pantića. 

– Kao što sam već bezbroj puta rekao, stvari se, nažalost, vraćaju na početak, s tom razlikom što su sada policija, OJT i sud reagovali efikasno, časno i profesionalno, što nisam mogao ni da sanjam u vreme napada pre 18 godina – kaže Mitrić. Tada je tužilac, umesto da vodi istragu, dvojici policajaca koji su došli da se dogovore oko identifikacije napadača, rekao za mene: – Što nije poginuo! Tada ga je sud u Loznici osudio na samo šest meseci, što je, valjda, bilo dovoljno da se vrati u policijsku uniformu.

Autor: Vladimir Mitrić