Reakcije na izbacivanje novinarke iz zgrade opštine Inđija

Objavljeno: 05.03.2024.

Nakon jučerašnjeg skandaloznog ponašanja obezbeđenja opštine Inđija prema novinarki portala IN Medija Verici Marinčić, prenosimo reakcije udruženja novinara, asocijacija medija i sindikata

Izbacivanje Verice Marinčić iz zgrade opštine (foto: snimak ekrana, N1) Izbacivanje Verice Marinčić iz zgrade opštine (foto: snimak ekrana, N1)

 

ANEM

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najošrtije osuđuje skandalozno ponašanje radnika obezbeđenja opštine Inđija prema novinarki Verici Marinčić koja je onemogućena da radi svoj  posao u zgradi lokalne samouprave.

Današnji incident predstavlja kontinuitet višegodišnjeg ugrožavanja sigurnosti koleginice Marinčić u Inđiji. Godinama unazad, ona je izložena različitim napadima. Od 2018. godine bila je izložena pretnjama na ulici, praćenju kolima, nasilničkoj vožnji motora, prozivanju od strane narodnog poslanika Marijana Rističevića, hakerskim napadima na portal za koji izveštava i uvredljivim komentarima putem društvenih mreža.

Inđijski nezavisni medij – IN Medija za koji radi Verica Marinčić, već je ranije ukazivao na problem nepoštovanja Zakona o javnom informisanju i medijima od strane vlasti u Inđiji koja ih ne poziva na događaje koji organizuje lokalna samouprava. Ovakav neprijateljski stav je očito kulminirao današnjim incidentom koji je zabeležen kamerom i koji razgolićuje nepotvoreno nasilje i mržnju prema neistomišljenicima koje je danas očito personifikovala novinark Verica Marinčić.      

Današnji čin radnika obezbeđenja ne može se pravdati njegovim neznanjem niti odsustvom jasnih smernica kako se može i mora ophoditi prema medijskim radnicima. Ovaj nepatvoreni gest nasilja pred kamerama očito ima podršku u samom vrhu opštine Inđija koja ovim dokazuje da nije slučajno da je novinarka Verica Marinčić već godinama suočena sa problemima koji proističu iz ugrožavanja njene elementarne bezbednosti. 

Izostanak jasne osude nasilja u Inđiji od strane relevantnih državnih institucija predstavljaće davanje saglasnosti za ista ili slična ponašanja prema novinarima a posebno novinarkama koje su po osnovu rodne pripadnosti već izložene dodatnim pretnjama. Verici Marinčić i svim novinarima i novinarkama mora se omogućiti da rade svoj posao. Istovremeno, svima onima   koji ih u tome sprečavaju, predstavnici države na svim nivoima vlasti moraju poslati nedvosmislenu poruku kroz osudu ovog čina i sankcionisanje vinovnika i drugih neposredno  odgovornih lica. 

NDNV

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije osuđuje napad na novinarku portala IN medija u Inđiji Vericu Marinčić, o kojem smo obavestili i Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara.

Novinarka Verica Marinčić fizički je napadnuta u prostorijama opštine Inđija, gde je izveštavala sa protesta meštana Čortanovaca zbog ukidanja železničke stanice.

“Šef kabineta predsednika opštine Inđija Nemanja Milojević rekao joj je da napusti zgradu, da ne može da snima i pokušao je da joj uzme telefon. To je u jednom trenutku i uradio. Verica je insistirala da uđe, nakon čega je on krenuo da se fizički obračuna s njom, uhvatio ju je za ruku i cimao kako bi je izbacio iz zgrade opštine“, izvestio je o događaju poverenik NDNV iz Inđije Miodrag Blečić.

Marinčić je nakon toga otišla u Dom zdravlja, u službu hitne pomoći, a posle je policiji dala izjavu o napadu koji je pretrpela.

Izveštaj o ovom događu biće prosleđen relevantnim međunarodnim mediskim i novinarskim organizacijama.

NDNV kroz izveštaje svojih lokalnih poverenika iz više gradova i opština u Vojvodini beleži brojne slučajeve diskrimancije novinara od strane lokalnih moćnika.

Upozoravamo javnost da diskriminacija i napadi na lokalne novinare predstavljaju direktan atak na javni interes lokalnih zajednica i na osnovna prava građana koji u njima žive.

Pozivamo građane da se solidarišu sa novinarima koji osiguravaju njihovo pravo na informisanje, jer će jedino tako zaštititi i sebe od političke i bilo koje druge vrste samovolje.

NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje ponašanje lokalnih vlasti u Inđiji i Loznici koji zabranjuju novinarima da prisustvuju događajima od interesa za javnost, kao i ponašanje visokih funkcionera Srpske napredne stranke Aleksandra Šapića i Ane Brnabić koji odbijaju da odgovaraju na pitanja novinara. Podsećamo predstavnike vlasti da je diskriminacija novinara i medija zakonom zabranjena i da treba da obezbede uslove za njihov nesmetan rad.

Danas je novinarka portala In medija iz Inđije Verica Marinčić izbačena iz zgrade opštine Inđija jer „nije bila na spisku“ za praćenje konferencije povodom protesta meštana zbog ukidanja železničke stanice u Čortanovcima. Na snimku koji je objavila televizija N1 vidi se kako pripadnik obezbeđenja primenom fizičke sile izbacuje novinarku iz zgrade.

Verica Marinčić kaže da je došla da isprati protest koji je najavljen ranije i kada je videla da inđijski novinari  ulaze u zgradu krenula je za njima, ali ju je na ulazu dočekao šef kabineta predsednika opštine koji joj je rekao da ne može da ide na konferenciju.

„Uzela sam telefon da snimim to što mi govori i on me je uhvatio za levu nadlakticu jer mi je u toj ruci bio telefon i stegao me ne bi li mi telefon ispao iz ruke. Pošto nisam htela da pustim, on mi je oteo telefon. Kada je video da sve to snima novniarka sa N1, onda se  povukao. Posle je izašao čeovek iz obezbeđenja koji je počeo da me gura da izađem napolje“, navela je Verica Marinčić i dodala da je ceo slučaj prijavljen nadležnim organima.

Slično se dešava i novinarima portala Pakt info iz Loznice. Naime, od konstituisanja novog saziva Skupštine opštine Loznica, zabranjeno im je da prisutvuju sednicama iako je rad Skupštine javan, a akreditaciju imaju od 2012. godine i redovno dobijaju materijal za praćenje Skupštine.

Novinar ovog portala Miroslav Mijatović kaže da su 28. januara dobili poziv da prisustvuju  konstituisanju novog saziva skupštine, ali da im je ulaz tada zabranjen.

„Pojavili smo se tamo i na vratima nas je sačekalo obezbeđenje, rekli su nam da ne posedujemo akreditaciju i da nas ne mogu pustiti. Mi smo odmah sutradan tražili da vidimo tu odluku kojom je nama zabranjen ulazak, odnosno, odluku nekog organa opštinske uprave da je potrebno akreditovati se za skupštinu. Pozvali smo se na statut koji obezbeđuje javnost u radu skupštine. Međutim, odgovor nismo dobili i vodimo postupak pred Poverenikom“, kaže Mijatović i dodaje da im se isto desilo 29. februara kada je na dnevnim redu bilo imenovanje gradonačelnika.

Visoki funkcioneri Srpske napredne stranke Aleksandar Šapić i Ana Brnabić ne zabranjuju novinarima da prate događaje na kojima učestvuju, ali odbijaju da odgovaraju na pitanja „nepodobnih“ novinara. U svakom slučaju oni koji su dužni da za svoj rad odgovaraju javnosti, to odbijaju da čine.

Praksa zabrane novinarima da prisustvuju javnim događajima, kao i odbijanje javnih funkcionera da odgovaraju na novinarska pitanja moraju odmah prestati. Nosioci vlasti moraju svim novinarima obezbediti nesmetano izveštavanje sa događaja koji su od javnog interesa.

Pored toga, najoštrije osuđujemo primenu sile nad novinarkom Vericom Marinčić i pozivamo nadležne organe da je zaštite i da reaguju u skladu sa svojim ovlašćenjima.

Mediji ne smeju biti politički pamfleti koji će samo prenositi političke izjave. Posao novinara je da postavlja pitanja, a na funkcionerima je da odgovore, bez obzira da li im se pitanje sviđa ili ne. Predstavnici svih nivoa vlasti treba da znaju da novinari postavljaju pitanja u ime javnosti.

UNS

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje fizički napad pripadnika obezbeđenja Opštine Inđija na novinarku portala IN medija i traži da vinovnik ovog napada bude kažnjen.

Marinčić je izveštavala sa protesta meštana Čortanovaca zbog ukidanja železničke stanice. Tada je bio u toku i sastanak predsednika Opštine Inđija i predstavnika mesnih zajednica Čortanovci i Beška.

„Videla sam da su u zgradu opštine ušli neki novinari i krenula sam i ja. Zvonila sam i obezbeđenje je otvorilo. Rekla sam da sam novinarka i da sam došla da izveštavam sa sastanka i pustili su me u zgradu“, rekla je ona za UNS.

Kada ju je, kako kaže, u hodniku video šef kabineta predsednika opštine i rekao joj da napusti zgradu jer nema akreditaciju, odgovorila da joj akreditacija nije potrebna za tu vrstu događaja i da su druge kolege nenajavljeno ušle.

Pripadnik obezbeđenja ju je tada uhvatio za ruku i gurao, kako bi je izbacio iz zgrade.

„Uhvatio me je čvrsto za nadlakticu i stegao ne bih li ispustila telefon iz ruke. Naravno, nisam htela da dam telefon, a on mi ga je oteo. Odlučila sam da viknem da bi me svi čuli. Koleginica iz N1 je videla incident i snimila ga. Pripadnik obezbeđenja je tada ustuknuo“, navela je ona

U međuvremenu je, dodaje, dala izjavu policiji i prijavila incident.

SINOS

Sindikat novinara i medijskih radnika Srbije (SINOS) poziva nadležne da kazne radnika obezbedjena Opštine Indjija koji je novinarku lokalnog portala IN Vericu Marinčić izbacio iz zgrade u kojoj  se održavao sastanak povodom protesta meštana zbog ukidanja železničke stanice u Čortanovcima.

SINOS podseća da je Zakonom o privatnom obezbeđenju propisano da pripadnik obezbeđenja ne sme fizički da dotakne stranku i da napadač za ovakav postupak mora da odgovara.

SINOS  ukazuje da je za incident podjednako odgovoran i onaj ko je naredio da se koleginici Marinčić zabrani prisustvo na skupu čime joj je uskraćeno pravo na rad garantovano Ustavom, Zakonom o radu i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Verica Marinčić dala je izjavu policiji i prijavila incident.

UNS podseća da je Zakonom o privatnom obezbeđenju propisano da pripadnik obezbeđenja ne sme fizički da dotakne stranku i da napadač za ovakav postupak mora da odgovara.