Kurak, nakon godina bekstva, ponovo u javnosti: Poraz države i moć pojedinaca

Objavljeno: 13.03.2024.

Mesec dana od kada je Apelacioni sud doneo oslobađajuću presudu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije zbog nedostatka dokaza, bivši pripadnici Državne bezbednosti kojima se godinama sudilo u ovom slučaju, prestali su da skrivaju svoju moć. Ratko Romić ili profil koji se na fejsbuku predstavlja kao on, javno vređa novinare, a Miroslav Kurak, koji se godinama nalazio u bekstvu, sada javno i bukvalno pokazuje mišiće. Za to vreme, policijskom inspektoru u penziji na osnovu čije krivične prijave je podignuta optužnica protiv bivših pripadnika Državne bezbednosti, a koji je javno rekao da mu je zbog rada na slučaju Ćuruvija život ugrožen, država poručuje da je prepušten sam sebi.

Miroslav Kurak (foto: Insajder) Miroslav Kurak (foto: Insajder)

Miroslav Kurak, bivši pripadnik Državne bezbednosti, koga je optužnica teretila da je pucao u novinara Slavka Ćuruviju, a koga nadležne institucije Srbije godinama nisu uspele da lociraju, nedavno se pojavio. I to na Instagram profilu svog sina. Iako ne može da se utvrdi da li su fotografije nastale u Srbiji, ono što može da se vidi jeste da se Miroslav Kurak više se ne skriva. Umesto toga, javno pokazuje mišiće i, po svemu sudeći, reklamira porodični biznis.

Na svom zvaničnom Instagram nalogu, Miloš Kurak reklamira firmu FreakyMiki osnovanu u novembru prošle godine, u vreme kada su se u javnosti pojavile nezvanične informacije da je u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije doneta oslobađajuća presuda. 

Firma je registrovana za proizvodnju nameštaja u Pančevu, privremeno je prekidala rad u januaru, a kako se može videti na zvaničnom sajtu, reč je o nameštaju za sado mazo; firma se predstavlja "kao pružalac usluga za istraživanje tajnih seksualnih želja“.

Na jednoj drugoj društvenoj mreži, Ratko Romić ili profil koji se predstavlja kao on, a koga je optužnica teretila da je saučesnik Miroslavu Kuraku dok je pucao u Ćuruviju, javno proziva novinare, pa i Fondaciju osnovanu u čast novinara Slavka Ćuruvije. Reagujuću na nagradu koju je Fondacija dobila od Nezavisnog društva novinara Vojvodine, profil Ratka Romića uz uvredljiv komentar na račun direktorke Fondacije praktično ju je optužio da je strani plaćenik.

"Jadna novinarska profesija ako ste Vi simbol borbe za ostanak profesije“, napisao je profil koji se predstavlja kao Ratko Romić.

I to je jedan od primera koji slikovito pokazuje poraz jedne države.

Bez obzira na to što je pravosnažno oslobođen, Ratko Romić je bio optužen za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Sudilo mu se godinama, a danas on procenjuje kakva je novinarska profesija. I svi ćute.

Istovremeno, država onima koji su vodili istragu u tom procesu poručuje da su prepušteni sami sebi. Policijski inspektor Dragan Kecman koji je posle 30 godina rada u MUP-u odlučio da ode u prevremenu penziju, a na osnovu čijih je dokaza tužilaštvo posle decenija podiglo optužnicu za ubistvo novinara, javno je rekao da mu je bezbednost ugrožena, ali nikakve reakcije nadležnih nije bilo.

Činjenica koja najbolje opisuje situaciju u kojoj je penzionisani policijski pukovnik jeste da je u MUP-u, pre nekoliko godina, zavedena službena beleška u kojoj se navodi da je upravo Miroslav Kurak 2006. rekao da "Kecmana treba oladiti“. Na te okolnosti, Kurak nikada nije saslušan jer je godinama bio u bekstvu.

Miroslav Kurak bio je optužen da je on pucao u novinara Slavka Ćuruvije ali se, međutim u obe prvostepene presude kao izvršilac navodi NN osoba. Zvanično, Kurak je bio u bekstvu. Danas je, zajedno sa Ratkom Romićem, slobodan čovek. A policijskom inspektoru koji je vodio slučaj protiv bivših pripadnika službe, policija već godinu dana ne odgovara na zahtev da dobije dozvolu za nošenje oružja, i to za pištolj koji je dobio od MUP-a kao poklon povodom odlaska u penziju.

Tekst prenet sa portala Insajder.