Uhapšeno još jedno lice optuženo za pretnje Ani Lalić Hegediš i Dinku Gruhonjiću

Objavljeno: 02.04.2024.

Član Stalne radne grupe za bezbednost novinara i predsednik ANEM-a Veran Matić izdao je saopštenje u kome se iznose detalji o lociranju i hapšenju jedne od stotina osoba koje su u poslednjih nekoliko nedelja uputile ozbiljne pretnje novinarima Ani Lalić Hegediš i Dinku Gruhonjiću

Lalić i Gruhonjić ispred zgrade u kojoj Gruhonjić živi tokom akcije prekrečavanja pretećeg grafita u ulazu zgrade (foto: Insajder TV) Lalić i Gruhonjić ispred zgrade u kojoj Gruhonjić živi tokom akcije prekrečavanja pretećeg grafita u ulazu zgrade (foto: Insajder TV)

Na osnovu rada Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal i Službe za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije, u subotu, 30. marta, na graničnom prelazu „Batrovci“, prilikom ulaska u zemlju, identifikovan je i uhapšen S.I. za kojim je bila raspisana potraga zbog pretnji Ani Lalić Hegediš. Nakon zadržavanja od 48 časova, saslušan je u Posebnom tužilaštvu za VTK. Prilikom pretresa, pronađeni su i dokazi da je ista osoba pretila i Dinku Gruhonjiću.

Tužilaštvo je danas predložilo pritvor za S.I. ali je sud odbio taj predlog i odredio meru zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor. 

Podsećamo da je i drugo lice, Š.M. iz Novog Sada, zbog istog krivičnog dela ugrožavanja bezbednosti novinarke i predsednice Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Ane Hegediš Lalić, priveden u četvrtak, 28. marta.   

Tužilaštvu su prijavljene četiri pretnje Ani Lalić Hegediš i dve Dinku Gruhonjiću. Na sastanku Stalne radne grupe za bezbednost novinara, održanom 25. marta, na kojoj je učestvovao i Dinko Gruhonjić, predstavnici Tužilaštva i MUP-a predočili su prisutnima aktivnosti koje su preduzete u vezi sa identifikovanjem i hapšenjem lica koja su izrekla pretnje. Ministarstvo unutrašnjih poslova i Tužilaštvo nastavljaju da rade na identifikaciji i drugih lica koja su ugrožavala i ugrožavaju bezbednost ovih, ali i svih drugih, novinarki i novinara. 

Veran Matić, član Stalne radne grupe za bezbednost novinara