SafeJournalists i MFRR: Zahtevanje odgovornosti za napade na novinare u Srbiji

Objavljeno: 11.04.2024.

Zagovornici slobode medija osuđuju 25 godina nekažnjivosti ubistva novinara Slavka Ćuruvije

Slavko Ćuruvija (foto: Medija centar) Slavko Ćuruvija (foto: Medija centar)

Povodom obeležavanja 25 godina od brutalnog ubistva srpskog novinara Slavka Ćuruvije, organizacije za slobodu medija ujedinjuju se da osude nastavak nekažnjivosti u ovom slučaju i zahtevaju odgovornost za sve akte nasilja nad novinarima u Srbiji. Nedavna oslobađajuća presuda bezbednosnim službenicima optuženim za Ćuruvijino ubistvo, kao i eskalacija napada na novinare u Novom Sadu, naglašavaju hitnu potrebu da vlasti deluju i zaštite slobodu štampe u Srbiji.

Obeležavanjem četvrt veka od ubistva srpskog novinara Slavka Ćuruvije, SafeJournalists mreža i Media Freedom Rapid Response (MFRR) ujedinjeni su u osudi nekažnjivosti njegovog ubistva. Ćuruvija, cenjeni urednik i izdavač, ubijen je 11. aprila 1999. godine ispred svoje kuće u Beogradu. Niko nije osuđen za izvršenje ili naručivanje ubistva.

Pravda u Ćuruvijinom slučaju kasnila je od početka, a prvo suđenje počelo je tek 16 godina nakon njegove smrti, u junu 2015. Optuženi su 2019. osuđeni na kombinovanu kaznu od 100 godina zatvora, a ponovljenim suđenjem 2021. potvrđene su osuđujuće presude. Međutim, nedavna odluka Apelacionog suda u Beogradu da oslobodi bivše službenike Državne bezbednosti Srbije umešane u Ćuruvijino ubistvo zbog navodnog nedostatka dokaza duboko je zabrinjavajuća.

Ova šokantna presuda, koja se protivi prethodnim osudama, izazvala je našu zabrinutost u vezi sa posvećenošću Srbije ljudskim pravima i vladavinom prava. Uzimajući u obzir i nerazjašnjenu smrt Milana Pantića 2001. i Dade Vujasinović 1994. godine, sredina nekažnjivosti traži hitnu pažnju.

Hitna potreba za akcijom: Eskalacija napada na novinare u Novom Sadu

Štaviše, nekažnjivost prethodnih nasilja iz prošlosti samo pojačava našu zabrinutost za današnje okruženje. Neviđena eskalacija pretnji i napada na novinare u Novom Sadu, na severu Srbije, naglašava potrebu za konkretnim delovanjem na zaštiti bezbednosti novinara u zemlji.

Duboko smo uznemireni kada vidimo izostanak efikasne reakcije institucija na ove napade, što pogoršava rizike sa kojima se novinari suočavaju. Oživljavanje uvreda od strane političara u javnim debatama takođe naglašava potrebu da se zvaničnici uzdrže od napada na novinare.

Poslednjih mesec dana čelnici Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Ana Lalić Hegediš i Dinko Gruhonjić bili su na meti ozbiljnih pretnji smrću. Suočeni sa izostankom odgovora vlasti uprkos našim upornim pozivima na detaljnu istragu i osudu počinilaca, MFRR je po prvi put pružio privatnu zaštitu novinaru i novinarki.

Povodom ove mračne godišnjice, ponavljamo da je ovakav niz napada, uznemiravanja i zastrašivanja neprihvatljiv i da im se vlast u Srbiji mora odupreti brzim i odlučnim zaštitnim merama.

Srbija mora dati prioritet bezbednosti novinara i okončati nekažnjivost

Obeležavajući uspomenu na Slavka Ćuruviju, ponovo potvrđujemo našu posvećenost odbrani slobode medija i pozivamo srpsku državu da kao prioritet stavi bezbednost novinara. Solidarni smo sa svim novinarima u Srbiji koji hrabro nastavljaju svoj posao suočeni sa nedaćama. Počinioci nasilja i zastrašivanja moraju da odgovaraju kako bi se obezbedilo slobodno i bezbedno okruženje za medijske radnike u Srbiji.

Pozivamo međunarodnu zajednicu da nam se pridruži u nedvosmislenoj osudi nekažnjivosti u slučajevima Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović. Pozivamo ih da reše ove slučajeve i podrže napore da se osigura pravda za sve novinare koji su bili meta zbog svoje posvećenosti istini i transparentnosti.

Potpisnice:

Media Freedom Rapid Response

ARTICLE 19 Evropa

Evropska federacija novinara (EFJ)

Međunarodna federacija novinara (IFJ)

Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF)

OBC Transeuropa (OBCT)

Međunarodni institut za štampu (IPI)

Free Press Unlimited (FPU)

 

SafeJournalists mreža:

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Tekst prenet sa portala SafeJournalists.