Veran Matić: Važno je da svi slučajevi ubistava novinara budu pod okom javnosti

Objavljeno: 19.04.2024.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić izjavio je da je veoma važno da se svi slučajevi ubistava novinara "drže pod okom javnosti".

Foto: Nebojša Babić Foto: Nebojša Babić

On je, na skupu Udurženja novinara Srbije (UNS) naglasio značaj solidarnosti među novinarima u radu na otkrivanju informacija o ubistvima medijski radnika.

Na skupu „Šta su novinari otkrili decenijama od ubistava novinara i gde je tu pravosuđe?“ on je naglasio značaj novinarskih istraživanja u vezi svih tih ubistava.

Na skupu se govorilo o nalazima poslednjih istraživanja UNS o ubijenim novinarima i medijskim radnicima na ratištima devedesetih godina, na prostoru bivše Jugoslavije.

Ukazano je i na ubistvo, iz oktorba 1991. šabačke ekipe RTS na Baniji, kada su stardali Zoran Amidžić, Bora Petrović i Dejan Milićević, dok je Sretan Ilić preminuo na putu do bolnice.

Govorilo se i o značaju rada Komisije za istraživanje ubistava novinara u slučajevima ubistava Slavka Ćuruvije (1949 – 1999), Milana Pantića (1954 – 2001) i Dade Vujasinović (1964 – 1994).

Na skupu su učestvovali novinari Jelena Spasić, Filip Mirilović i Dragana Bjelica, kao i predstavnici pravosudnih institucija Srbije.

Tekst prenet sa portala N1.