Izjava Koalicije za slobodu medija o zatvaranju Al Džazire u Izraelu

Objavljeno: 24.05.2024.

Foto-ilustracija: Aedrian na Unsplashu-u Foto-ilustracija: Aedrian na Unsplashu-u

Dole potpisani članovi Koalicije za slobodu medija zabrinuti su zbog nedavno usvojenog zakona koji daje privremena ovlašćenja izraelskoj vladi da spreči rad stranih medijskih mreža u Izraelu, i ne podržavaju naknadno gašenje Al Džazirinih operacija u Izraelu.

Slobodan i raznolik medijski pejzaž je ključan za funkcionisanje demokratije, posebno u vremenima sukoba, jer se ljudi oslanjaju na nezavisne informacije iz višestrukih, pouzdanih izvora da bi ostali informisani i doneli svoje odluke. Ovo je još važnije u doba pogrešnih i lažnih informacija. Od suštinskog je značaja da se svim novinarima omogući nesmetan pristup da prate događaje i razvoj događaja kako se odvijaju, tako da imaju mogućnost da izveštavaju i obaveštavaju transparentno i činjenično.

Zbog toga je od vitalnog značaja zaštititi slobodu štampe i sprečiti bilo kakva neopravdana ograničenja slobode izražavanja i pristupa informacijama.

Potpisnice:

Australija, Belgija, Kanada, Čile, Češka, Danska, Estonia, Finska, Francuska, Nemačka, Island, Irska, Italija, Japan, Kosovo*, Litvanija, Luksemburg, Novi Zeland, Norveška, Portugal, Republika Koreja, Slovenija, Švedska, Švajcarska, Holandija, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Španija

Koalicija za slobodu medija je partnerstvo zemalja koje zajedno proaktivno rade na zalaganju za slobodu medija u svojim zemljama i inostranstvu. Koalicija se takođe zalaže za bezbednost novinara i medijskih radnika, i poziva na odgovornost one koji štete novinarima i ozbiljno ih ograničavaju u obavljanju posla.

Tekst prenet sa portala Koalicije za slobodu medija.

Prevod: M.Č.