Komitet za zaštitu novinara: Napad na Vuka Cvijića rezultat retorike koju koristi Aleksandar Vučić

Objavljeno: 30.05.2024.

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) veoma je zabrinut zbog fizičkog napada na novinara Vuka Cvijića i poziva srpske vlasti da sprovedu brzu i efikasnu istragu o incidentu i pozovu počinioca na odgovornost, rekla je u pisanoj izjavi za Glas Amerike Gulnoza Said, koordinatorka programa CPJ za Evropu i centralnu Aziju.

Vuk Cvijić (foto: snimak ekrana N1) Vuk Cvijić (foto: snimak ekrana N1)

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) veoma je zabrinut zbog fizičkog napada na novinara Vuka Cvijića i poziva srpske vlasti da sprovedu brzu i efikasnu istragu o incidentu i pozovu počinioca na odgovornost, rekla je u pisanoj izjavi za Glas Amerike Gulnoza Said, koordinatorka programa CPJ za Evropu i centralnu Aziju.

„U Srbiji je okruženje za medije i novinare koji kritikuju postalo toksično, a beležimo porast i fizičkih i onlajn napada na nezavisne novinare. To je rezultat retorike protiv novinara koju koristi predsednik Aleksandar Vučić, državni zvaničnici i državni mediji. Vlasti moraju da preduzmu mere kako bi osigurale bezbednost novinara, kao i punu pravdu u slučajevima ubistava novinara, kao što je slučaj Slavka Ćuruvije", navela je Said za Glas Amerike.

Novinar nedeljnika Radar Vuk Cvijić fizički je napadnut u sredu na ulici u centru Beograda.

"Napao me je Milan Lađević, udario me pesnicom u glavu, on je urednik (Srpskog) telegrafa, u kafiću blizu njihove redakcije. Ja sam tu prolazio i on me je napao", rekao je Cvijić u uključenju za N1, govoreći o prorežimskom tabloidu.

Kazao je da je samo prolazio ulicom i da je Lađević prvo počeo da ga vređa, da bi mu se - iako je Cvijić probao da se udalji - "uneo u lice i onda ga udario".

Ispričao je da odavno poznaje napadača, ali da nisu bili ni u kakvom kontaktu i da je pisao tekstove u kome ga je pominjao povodom jednog sudskog postupka.

"Iskreno, nisam očekivao da će me napasti neko ko se predstavlja kao novinar. Mi živimo u društvu nasilja, ali ovo je čak i za mene iznenađenje", rekao je Cvijić za N1 u direktnom uključenju iz kafića ispred kog je napadnut.

U međuvremenu, Srpski telegraf je objavio vest navodeći da je Cvijić inscenirao ceo napad.

"Navikli smo da oni objavljuju neistine, ali nismo navikli da nas fizički napadaju. Nakon udarca je nastavio da me vređa, a kada sam rekao da ću pozvati policiju, rekao je: 'Samo napred, reci im da sam gore'", naveo je Cvijić.

Redakcija Radara pisala zvaničnicima

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović dao je nalog Prvom osnovnom javnom tužilaštvu da postupi i utvrdi sve okolnosti napada na novinara Vuka Cvijića, javio je N1.

Hitno je naloženo da se identifikuju i procesuiraju napadači, jer "nasilje i napadi na novinare ne smeju biti tolerisani", navode iz tužilaštva.

Redakcija Radara najoštrije je osudila napad na Cvijića i u otvorenom pismu od nadležnih institucija sistema zatražila da do kraja istraže sve činjenice koje su dovele do napada i da počinioca najstrože kazne.

U pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijeru Milošu Vučeviću, ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću i ministru informisanja i telekomunikacija Dejanu Ristiću ocenjuje da "zastrašujuća vest" i napadu "ima svoj još zlokobniji dodatak - napao ga je Milan Lađević, urednik prorežimskog Srpskog telegrafa, u prisustvu još jednog novinara tog tabolida".

"Već godinu dana, sa drugim nezavisnim medijima u Srbiji, upozoravamo da smo kao društvo ušli u opasnu spiralu nasilja - nažalost, podstaknutu od strane vlasti i medija koji su im bliski. Propagandno izvrtanje činjenica i zataškavanje stanja u kome se društvo nalazi ne može prikriti i zaustaviti nasilje koje raste iz dana u dan i preti nezaustavljivom eskalacijom", navedno je u pismu.

Matić: Cvijić smišljeno udaren

"Mislim da je ovo što se dogodilo našem kolegi Cvijiću očekivano u atmosferi koja se godinama pravi i koja je postala veoma toksična za sve one koji se bave posebno istraživačkim novinarstvom i teškim temama vezanim za korupciju, organizovani i politički kriminal", izjavio je za Glas Amerike Veran Matić, član Radne grupe za bezbednost novinara i izvršni direktor Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM).

Matić podseća da je upozoravao da u Srbiji postoji 20-ak novinara koji su dugo izloženi "vrlo eruptivnim napadima koji se događaju kroz javnu sferu, bilo da je u pitanju tabloidna sfera, politika ili društvene mreže", te da se "uvek može očekivati da na ulici neko izvrši ono što se često sugeriše u takvim tekstovima koji su često prepuni diskvalifikacija, uvreda, neistina..."

Matić podseća da Cvijić nikada nije tražio bilo kakvu vrstu zaštite i da svi koji ga poznaju znaju da nije nasilan, te da ono što se danas dogodilo "podseća na određenu vrstu planirane provokacije".

"Mislim da je smišljeno udaren i ono što se sada pitam je šta bi se dogodilo da se taj njegov pad završio sa ozbiljnijim posledicama, jer tu se u okolini nalaze betonski stubovi sa ostrim ivicama", rekao je Matić ocenjujući da je po sredi "užasavajuća igra bezbednošću novinara i njihovim životima" i to usred bela dana, na ulici, kao i "jedan od rezultata nekažnjivosti ubistava i nasilja nad novinarima".

Tekst prenet sa portala Glas Amerike.

Autori: Ivana Konstantinović, Veljko Popović