Održan ANEM-ov trening za unapređenje bezbednosti novinara u Požarevcu

Objavljeno: 31.05.2024.

U Požarevcu je u 30. maja 2024. godine u Centru za razvoj lokalnih medija sa velikim uspehom održan ANEM-ov trening za unapređenje bezbednosti novinara koji je okupio  predstavnike medija iz Braničevskog okruga.

Polaznici treninga u Požarevcu sa trenerom Brankom Čečenom (foto: ANEM / Saša Mirković) Polaznici treninga u Požarevcu sa trenerom Brankom Čečenom (foto: ANEM / Saša Mirković)

Pored unapređenja komunikacije između novinara i predstavnika organa zaduženih za njihovu zaštitu, fokus Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) je i na prevenciji i obuci koju u formi treninga uspešno sprovodi Branko Čečen, nekadašnji direktor Centra za istraživačko  novinarstvo Srbije. 

Na osnovu konkretnih primera pretnji i nasilja koje su doživeli pojedini novinari iz Požarevca i drugih gradova, Čečen je učesnike treninga detaljno uputio u strategije za prevenciju nasilja kao i načine na koje se novinari i novinarke mogu zaštititi i tražiti pomoć.

Treninzi poput ovog održanog u Požarevcu, predstavljaju bitnu kariku u izgradnji sigurnijeg okruženja za novinare i novinarke, jer im omogućavaju da svoj posao obavljaju nezavisno, nepristrasno i profesionalno. 

Uz kontinuirani napor i iskrenu saradnju svih relevantnih aktera moguć je postepeni napredak u ovoj oblasti u kojoj su profesionalni novinari i novinarke sve češće na udaru zbog svog profesionalnog rada. 

Trening za unapređenje bezbednosti novinara deo je šireg projekta "Sistem prevencije nasilja i zaštite novinara" koji finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji.