Bivši pripadnik Državne bezbednosti Miroslav Kurak tužio NIN

Objavljeno: 10.07.2024.

Bivši pripadnik Državne bezbednosti (DB) Miroslav Kurak koji je bio optužen da je učestvovao u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije 1999, a presudom Apelacionog suda je oslobođen, tužio je NIN zbog teksta "Pozovi NN radi ubistva", objavio je danas taj nedeljnik.

Ilustracija: Michal Matlon na Unsplash-u Ilustracija: Michal Matlon na Unsplash-u

U tom tekstu koji se bavi presudom Apelacionog suda kojom su bivši pripadnici DB-a Rade Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić oslobođeni krivice za učestvovanje u Ćuruvijinom ubistvu, za Kuraka je sporna rečenica u kojoj se navodi da je Milorad Ulemek Legija na suđenju rekao kako je Kurak "neposredni izvršilac ubistva Ćuruvije".

Kurak je tužio NIN tvrdeći da je "pretrpeo duševni bol, povredu časti i ugleda" i traži odštetu od 500.000 dinara, piše na sajtu tog nedeljnika.

Kurak je krajem juna tužio i Fondaciju "Slavko Ćuruvija", zbog, kako su naveli, saopštenja u kome je Fondacija izrazila neslaganje sa oslobađajućom presudom za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Apelacioni sud u Beogradu objavio je 2. februara presudu po kojoj su okrivljeni za ubistvo Slavka Ćuruvije - Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić oslobođeni krivice.
 
Miroslava Kuraka, bivšeg pripadnika Državne bezbednosti, optužnica je teretila da je pucao u novinara Slavka Ćuruviju.

Godinama je bio u bekstvu, za njim se nije ciljano tragalo, neispitane tvrdnje svedoka, ali i inspektora koji su istraživali zločin, da im se preti, izbacivanje ključnih dokaza iz slučaja, pa njihovo vraćanje u slučaj, odugovlačenje postupka.

Podsetimo, bivši načelnik beogradskog centra Resora državne bezbednosti Milan Radonjić tužio je ranije ovog meseca pored Fondacije, i advokata Aleksandra Olenika zbog tvita u kome ne piše njegovo ime, već imena sudija koje su, kako navodi Olenik, oslobodile optužene u postupku za ubistvo Slavka Ćuruvije 1999. godine. Poslanicu Mariniku Tepić tužili su istim povodom i Milan Radonjić i Ratko Romić.

Tekst prenet sa portala Insajder TV.