Novinari u manjim mestima, više izloženi pretnjama, sa manje mogućnosti odbrane

Objavljeno: 18.09.2024.

Sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara i trening za unapređenje bezbednosti novinara, planirani da se održe u Inđiji, održani su 17. septembra u Sremskoj Mitrovici.

Sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara u Sremskoj Mitrovici (foto: OEBS / Miroslav Janković) Sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara u Sremskoj Mitrovici (foto: OEBS / Miroslav Janković)

U Inđiji je bilo nemoguće pronaći prostor za sastanak i trening - kontaktirani su  nadležni u opštini, ali posle dugo čekanja, dobili smo odgovor da ne postoji mogućnost iznajmljivanja sale. Nismo mogli da dobijemo termin u zgradi opštine Inđija, tamošnjem Kulturnom centru, Poslovno obrazovnom centru, pa čak i u nekim privatnim objektima.  

Ovaj sastanak je okupio tužioce i predstavnike policije, kontakt tačke Stalne radne grupe za bezbednost novinara, koji pokrivaju Sremsku Mitrovicu, Rumu, Staru Pazovu i Inđiju. 

Gradonačelnik Sremske Mitrovice, Branislav Nedimović ponudio je sale u Gradskoj kući gde su sastanak i trening na kraju uspešno održani, sa više od 25 učesnika. 

Na početku sastanka, Veran Matić, predsednik Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija izrazio je žaljenje zato  što nije bilo moguće organizovati sastanak u zgradi opštine Inđija, jer sastanci Stalne radne grupe služe upravo kako bi se uspostavila konstruktivnija saradnja između novinara, medija, tužilaštava i policije na lokalnom nivou, kako bi se efikasnije rešavali problemi novinara - u Inđiji su tokom proteklih pet godina redakcija InMedia i Verica Marinčić konstantno izloženi ugrožavanju bezbednosti i neprijateljskim stavom lokalne vlasti. 

Govoreći o aktuelnim slučajevima, Matić je izneo najnovije informacije vezane za bekstvo iz zemlje Saše Ilića, koji ima i francusko ime Ilber Alexandre, koji je pretio ubistvom porodici novinarke Ane Lalić Hegediš, kao i Dinku Gruhonjiću. On je uhapšen i u kućnom pritvoru sa nanogicom je čekao suđenje. Pre zakazanog pretresa u sudu, pobegao je iz stana. Raspisana je poternica i Vrhovno javno tužilaštvo je uspostavilo komunikaciju sa francuskim organima. Ovih dana, stigao je odgovor da Ilića-Ilbera nisu pronašli na adresi u Parizu iako je po informaciji da je kupio i registrovao kola, vidljivo da je u Francuskoj. „Zamolićemo i Reportere bez granica i druge naše kolege iz Francuske da nam pomogu da Ilić bude priveden pravdi i da mu bude suđeno,“ naglasio je Veran Matić. 

Predstavnici PU Sremska Mitrovica, Marija Petković (Radio televizija Vojvodine), šef odeljenja za medije misije OEBSa Dominik Tieri i Ružica Kovačević (Radio televizija Vojvodine) - foto: OEBS / Miroslav Janković

Advokatica Kruna Savović, autorka ANEM-ovog Monitoringa medijske scene u Srbiji, predstavila je ključne zaključke iznete u julskom izdanju monitoringa. Govorila je o najtežim problemima sa kojima se novinari susreću. Izdvojila je slučajeve pristisaka i napada kojima su bili izloženi novinarka Tamara Skrozza, zamenica glavnog urednika novinske agencije FoNet, novinar Srđan Škoro i televizija KTV. Advokatica Savović je ukazala i na problematična saopštenja Ministarstva informisanja i telekomunikacija. Prisutne je uputila na slučajeve napada na novinare u Kosovskoj Mitrovici, kao i na slučaj vandalizma usmerenog prema vranjskom OK Radiju, a zatim i na krivičnu prijavu koju je Dejan Nikolić Kantar (lice koje trenutno izdržava zatvorsku kaznu zbog pretnji koje je uputio vlasnici i zaposlenoj u tom mediju) podneo protiv Verana Matića. Kruna Savović posebnu pažnju posvetila je pritisku koje podnose mediji koji kritički izveštavaju o aktulenoj vlasti, ali i njihovi sagovornici, pritisku realizovanom u formi spota, vrlo spornog sadržaja, koji su prvo objavili tabloidi, a nakon njih i mediji sa nacionalnom frekvencijom.

Advokat Veljko Milić iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine, rekao je „da broj krivičnih prijava zbog krivičnih dela na štetu novinara ne oslikava u dovoljnoj meri težak položaj novinara, jer se pored krivičnih dela novinari suočavaju i sa brojnim drugim vrstama pritisaka. Ti pritisci mnogo teže pogađaju novinare koji rade u manjim lokalnim sredinama, nego novinare iz velikih gradova. Posebno je zabrinjavajući trend masovnih, višednevnih kampanja protiv novinara, gde se novinar napada iz svih raspoloživih sredstava i gde se ne biraju sredstva-  od uvredljivih grafita na mestu gde novinar živi, do objavljivanja mobilnog telefona novinara, na koji ga nepoznata lica neprestano uznemiravaju. Sve su ovo problemi na koje ćemo u budućnosti morati da damo odgovor, ukoliko želimo da omogućimo novinarima da se slobodno bave svojim poslom."

Novinarka Verica Marinčić iz portala InMedia iz Inđije, ima više prijava za ugrožavanje bezbednosti u evidenciji Vrhovnog javnog tužilaštva, u odnosu na sve druge novinare iz celog Srema. „U početku je u policiji bilo potpunog nerazumevanja problema ugrožavanja bezbednosti novinara. Ali, kasnije se stanje popravilo. Za nadležno tužilaštvo iz Stare Pazove koje pokriva moje slučajeve imam pohvale, iako samo u jednom slučaju postoji epilog - presuda na kaznu zatvora od jedne godine, uslovno na tri godine. Pored direktnih pretnji i napada, najveći problem je što stalno razmišljam o tome ko bi mogao od meni bliskih živih da bude napadnut, jer mrtve već napadaju (oskrnavljen je spomenik moje majke na groblju). Pored podrške koju dobijam iz NDNV, NUNS-a i Slavko Ćuruvija fondacije, htela bih da naglasim i psihološku podršku koja mi je veoma važna i koju sam dobila uz pomoć Verana Matića i ANEM-a.“ Verica Marinčić je naglasila da svako ugrožavanje bezbednosti i svaki problem treba prijavljivati preko sistema kontakt tačaka Stalne radne grupe za bezbednost novinara i udruženja. 

Verica Marinčić, glavna urednica portala InMedija (foto: OEBS / Miroslav Janković) 

Dijana Šćekić, novinarka Ozon medija rekla je da ima veoma puno pretnji, ali da se sama bori sa pretnjama i da je sama podigla krivičnu prijavu u jednom slučaju koju je dobila na sudu.

Anđelka Savić, javna tužiteljka u Osnovnom javnom sudu u Staroj Pazovi naglasila je da postoji sugestija da kontakt tačke, stupaju u kontakt sa novinarima i medijima i da su veoma važni ovakvi sastanci. 

Advokatica Kruna Savović je konstatovala da o radu tužiteljke Savić kao i o njenom  tretmanu medija i novinara ima veoma pozitivno iskustvo koje su joj preneli novinarke i novinari sa kojima je sarađivala.  

Draginja Likić Ćirić, tužiteljka u Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici, pohvalila je uspostavljanje kontakt tačaka, naglasivši da j potrebno više ovakvih sastanaka na kojima se dele informacije, međusobno edukuje i diskutuje o postojećim zakonskim okvirima. 

Milan Milivojević iz sremsko-mitrovačkog portala, govorio je o svom iskustvu i izneo problem uvezanosti institucija policije, tužilaštva i sudova. „Sudije su često nekompetentni za medijske teme. Ne razumeju elementarnu terminologiju naročito vezanu za internet portale, internet uopšte. Sudije se boje političara. Žalili smo se na odluku prvostepenog suda i sa drugostepenog smo dobili presudu identičnu onoj sa prvostepene instance sa istim pravopisnim greškama.“

Inspektorka Jasmina Trivunović, kontakt tačka u Policijskoj upravi Sremska Mitrovica, naglasila je da je policija u ovom procesu napredovala, što je potvrdio i Živko Gvozdenović, glavni urednik portala Koraci. 

Novinarska solidarnost je izuzetno važna u prvoj liniji odbrane profesije, zaključak je sastanka, ali i unapređenje zakonskih okvira, tužilačke i sudske prakse, kako bi se smanjila nekažnjivost za ugrožavanje bezbednosti novinara. 

Sastanku stalne radne grupe za bezbednost novinara prisustvovali su i Miroslav Janković i Dominik Tieri, koji vodi medijsko odeljenje OEBS-a u Beogradu. 

Posle sastanka, novinar Branko Čečen, uspešno je održao trening posvećen unapređenju bezbednosti novinara iz ovog regiona.

Trening o bezbednosti novinara nakon sastanka SRG u Sremskoj Mitrovici (foto: ANEM / Saša Mirković)

Sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara i trening za unapređenje bezbednosti novinara u Sremskoj Mitrovici održani su u sklopu ANEM-ovog projekta „Sistem prevencije nasilja i zaštite novinara” koji podržavaju Evropska komisija, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija kao i medijsko odeljenje misije OEBS u Srbiji.