Uznemirujuće poruke novinarki Jeleni Spasić, direktna obraćanja silnika, objavljivanje fotografije novinarke koju targetiraju, proizvodi čitavu spiralu napada, i pretnji

Objavljeno: 30.09.2024.

Izjava Verana Matića, predsednika upravnog odbora ANEM-a, Komisije za istraživanje ubistava novinara i člana Stalne radne grupe za bezbednost novinara

Ilustracija: Gilles Lumbert na Unasplash-u Ilustracija: Gilles Lumbert na Unasplash-u

U proteklih nedelju dana, novinarka Jelena Spasić je meta iživljavanja izvesne braće Rajić, koji je na društvenim mrežama satanizuju i targetiraju samo zbog toga što je, serijom tekstova, uspela da podstakne odgovorne na donošenje protokola za uvođenje besplatnih senzora za dijabetes. 

Braća Rajić su vodili kampanju za jednu vrstu senzora, dok je, protokolom koji je ministarstvo zdravlja usvojilo prošlog meseca, predviđeno da budu dostupni senzori više proizvođača, i da građani mogu da biraju, u skladu sa posebnostima pacijenata i odlukama lekara. 

Besni na ovu inicijativu, svoj gnev su usmerili prema novinarki koja je tokom svoje karijere dokazala profesionalizam i poštovanje novinarskog kodeksa. Uz to, Jelena je posebno osetljiva na one najteže teme, u kojima je pored profesionalnih znanja i veština, neophodna i empatija, saosećanje, briga, što se retko sreće. 

Društveno odgovornog, angažovanog novinarstva je sve manje i, očigledno, sve više smeta interesnim grupama. 

Uznemirujuće poruke, direktna obraćanja silnika, objavljivanje fotografije novinarke koju targetiraju, proizvodi čitavu spiralu napada, i pretnji. Malo se primećuje ovih dana da je u pitanju novinarka, sa ozbiljnom karijerom i reputacijom. Uznemiravanja i pretnje koje se upućuju novinarkama, sve više preovlađuju kada je reč o ugrožavanju bezbednosti novinarki i novinara. Zastrašujuće poruke koje su pre Jelene dobijale Tamara Skrozza, Ana Lalić, Verica Marinčić, Isidora Kovačević, Ksenija Pavkov, i druge, samo su delimično obuhvaćene istražnim radnjama nadležnih institucija. Veći deo nije obuhvaćen krivičnim zakonikom i zbog toga je potrebno pronaći mehanizme da se ovi oblici ugrožavanja bezbednosti zaustave odmah čim se pojave. Pretnje i uznemiravanje novinarki, višestruko su drastičniji od onih koje dobijaju novinari. Raznolikost tih monstruoznosti mnogo više ugrožava bezbednost, i posebno mentalno zdravlje, onih kojima se upućuju, njihovih porodica, kolega. Zbog toga je potrebno što pre menjati i krivični zakonik, ali je potrebna i solidarnost u samoj profesiji, potrebno je da i sami novinari, odnosno mediji, prestanu sa targetiranjem svojih koleginica i kolega, kroz tekstove koji obiluju lažima, uznemirujućim porukama i izjavama. Stalna radna grupa za bezbednost novinara, na svom sledećem sastanku, tematski će se baviti upravo ugrožavanjem bezbednosti novinarki. 

Očekujemo i da će Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal uspeti da identifikuje one koji su pod različitim pseudonimima pretili. 

To je najvažnije za prevenciju, da se ne dogodi ono najgore, tj. da iz ovakve toksične atmosfere koju stvaraju „braće Rajići i slični“ iz koje nastaju i poruke kao što je ona izvesnog salija_777 „OVAKVE SPODOBE SPALJIVATI NA LOMAČI PRED CELOM FAMILIJOM“.

Lako možemo zamisliti da, sledeći ove poruke, neko može da proceni da je legitimno fizički se obračunati sa koleginicom i drugim koleginicama i kolegama, jer to može da bude logičan sled ovakvih kampanja.