Bivši predsednik Grocke Dragoljub Simonović šest meseci posle presude konačno iza rešetaka

Objavljeno: 15.10.2024.

Prema saznanjima portala Žig info, bivši predsednik GO Grocka, Dragoljub Simonović u ponedeljak 7. oktobra javio se u KPZ „Požarevac“ na izdržavanje četvorogodišnje kazne zatvora zbog paljenja kuće novinara pomenutog portala, Milana Jovanovića.

Pravosnažno osuđeni Simonović sa advokatima (foto: Javni servis) Pravosnažno osuđeni Simonović sa advokatima (foto: Javni servis)

U decembru 2018. godine, tačnije 12. decembra, novinar portala Žig info, Milan Jovanović, bio je žrtva napada kada je njegova porodična kuća u Grockoj zapaljena. U ranim jutarnjim satima, oko 4:30, kroz prozor garaže ubačen je Molotovljev koktel, zbog kojeg se vatra brzo proširila na ostatak kuće. Jovanović i njegova supruga Jela uspeli su da pobegnu iz kuće, istrčavši u pidžamama i bosonogi na mraz, dok su gledali kako im dom gori. Požar je izazvao veliku materijalnu štetu, jer je kuća potpuno uništena.

Jovanović je odmah posumnjao da je napad povezan s njegovim novinarskim radom. On je izveštavao o korupciji i nepotizmu u opštini Grocka, posebno o malverzacijama u vezi sa gasifikacijom i drugim projektima, koji su se povezivali sa tadašnjim predsednikom opštine Grocka, Dragoljubom Simonovićem. Simonović je, prema Jovanoviću, imao veliki uticaj u opštini i bio na čelu koruptivnih aktivnosti, zbog čega je novinar bio meta napada.

Istraga je brzo utvrdila da je Simonović podstrekavao napad na Jovanovićevu kuću. Aleksandar Marinković je bio direktni izvršilac, dok su Igor Novaković i Vladimir Mihailović tokom početka istrage priznali da su učestvovali u napadu po Simonovićevom nalogu, ali su kasnije negirali svoja priznanja tokom suđenja. Marinković je, međutim, od prošle godine u bekstvu, a za njim je raspisana međunarodna poternica.

Simonović je uhapšen 25. januara 2019. godine, nakon više od dva meseca od napada. Na konferenciji za novinare, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, poručio je da partijska knjižica nikog neće zaštititi od odgovornosti, naglašavajući da će nasilje biti najoštrije kažnjeno. Simonović je uhapšen zbog podstrekivanja paljenja Jovanovićeve kuće, ali je tokom suđenja tvrdio da je nevin i da će uskoro biti oslobođen.

Nakon nekoliko godina sudskih postupaka, Apelacioni sud u Beogradu je u aprilu 2024. godine doneo pravosnažnu presudu, osudivši Simonovića na četiri godine zatvora. Pored njega, osuđeni su i Vladimir Mihailović, koji je dobio tri godine zatvora, te Igor Novaković, koji je osuđen na dve i po godine zatvora. Aleksandar Marinković, koji je i dalje u bekstvu, osuđen je na četiri godine zatvora i novčanu kaznu od 100.000 dinara.

Jovanović je tokom suđenja i nakon presude izjavio da je ovaj slučaj dokaz da pravda može da bude zadovoljena, čak i kada su u pitanju visoki političari i funkcioneri. On je istakao da je podrška njegovih kolega novinara od velikog značaja, posebno kada je postao beskućnik. Nakon što je sud osudio Simonovića i njegove saučesnike, Jovanović je izjavio da su ovom presudom pokazali da novinarstvo može biti svetlo koje vodi do pravde, čak i u najtežim okolnostima.

Tekst prenet sa portala Javni servis.

Izvori: Cenzolovka, Telegraf